Prenos vírusu HIV z matky na dieťa sa darí zastaviť až v 98% prípadoch

29. 11. 2018

Zdieľať

Podľa posledných informácií Svetovej zdravotníckej organizácie (World Health Organization) žilo v roku 2017 na celom svete približne 36,9 milióna ľudí infikovaných vírusom HIV.

Viac ako dve tretiny z nich v subsaharskej Afrike. V najviac postihnutých krajinách je vírusom infikovaný každý tretí dospelý človek. V minulom roku sa podľa WHO na svete každý deň nakazilo 5 000 ľudí. Humanitárna organizácia MAGNA lieči ľudí nakazených vírusom HIV v najviac ohrozených častiach sveta už od roku 2002.

Bratislava (29.11. 2018)

Každý rok si 1. decembra pripomíname Svetový deň boja proti AIDS. Humanitárna zdravotnícka organizácia MAGNA, ktorú fotograf Martin Bandžák založil a riadi spoločne s psychologičkou Denisou Augustínovou, začala už v roku 2002 ako jedna z prvých organizácií liečiť pacientov s HIV a pomáha tak zastaviť epidémiu HIV/AIDS v Kambodži. Detským pacientom zabezpečila život zachraňujúce antiretrovirálne lieky (ARV) a prístup ku kvalitnej liečbe. Následne rozšírila HIV/AIDS programy do ďalších kriticky postihnutých krajín ako napríklad Vietnam, Keňa, Kongo a Nikaragua.

Na fotografii zachytil Martin Bandžák Sok, ktorá vstúpila do MAGNA HIV/AIDS programu v Kambodži a čoskoro nato sa jej narodil syn Kin. “Dnes už má 3 mesiace a je úplne zdravý. Prenos vírusu HIV z matky na dieťa sa nám darí zastaviť až v 98% prípadoch,” uvádza Denisa Augustínová, zakladateľka a riaditeľka operačnej sekcie MAGNA a zároveň pripomína, ako dôležité je monitorovať liečených pacientov. Denisa Augustínová sa venuje problematike a liečbe HIV už od roku 2002. Ďalej  dopĺňa “Náš HIV/AIDS program je teraz zameraný hlavne na deti a dospievajúcu mládež a prevenciu prenosu vírusu z matky na dieťa”.

MAGNA lieči a poskytuje starostlivosť viac ako 3 000 deťom a mladistvým v Kambodži, ktorí žijú s vírusom HIV. “V krajine však týmto ochorením trpí viac ako 70 tisíc ľudí. Najohrozenejšiu skupinu tvoria mladí ľudia – teenageri. Sú vo veku, keď bojujú so všetkým a všetkými, navyše sú často siroty a žijú v ťažkých životných podmienkach”, dodáva Denisa Augustínová. Drvivá väčšina detí žijúcich s vírusom HIV sa nakazila od svojej matky počas tehotenstva, pôrodu alebo dojčenia. A pritom prevencia prenosu vírusu z matky na dieťa pomocou liečby ARV môže znížiť prenos na menej ako 2%.

“Náklady na lieky sú teraz lacnejšie ako kedykoľvek predtým. Je ale stále potrebné vynaložiť úsilie na kvalitnú liečbu, ktorá nakazeným umožní žiť dlhší a zdravší život.”, dopĺňa ešte Denisa Augustínová.

Svetový deň boja proti AIDS je celosvetovo významný deň, vyhlásený Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO) ako príležitosť k osvete o tomto smrteľnom ochorení. Zároveň slúži k vyjadreniu podpory ľuďom žijúcim s HIV a ucteniu si pamiatky jeho obetí. Prvýkrát bol celosvetovo vyhlásený v roku 1988 a tento rok tak oslavuje 30 výročie. V roku 1996 vznikol program OSN pre boj proti HIV a AIDS a prevzal organizáciu a propagáciu Svetového dňa boja proti AIDS. Medzinárodným symbolom boja proti AIDS a vyjadrením solidarity a spoluúčasti s ľuďmi nakazenými vírusom HIV je od roku 1991 červená stužka. Je použitá aj priamo v logu Svetového programu boja proti AIDS.


Aktuálne

Prečítajte si najnovšie správy z našich operácií vo svete.

Ako využívame prostriedky?

98%
Program
1%
Fundraising
1%
Administrácia