DR Kongo

Očkovanie, vianočný darček MAGNA pre státisíce konžských detí

19. 12. 2019

Zdieľať

BRATISLAVA/KINSHASA – Slovenská humanitárna organizácia MAGNA v najbližších týždňoch zaočkuje proti osýpkam státisíce detí v Konžskej demokratickej republike. Deti dostanú predčasný vianočný darček – šancu prežiť jednu z najväčších a najrýchlejšie sa šíriacich epidémií.

Očkovacia kampaň je zameraná na všetky deti do 5 rokov v ôsmich zdravotných zónach v západnej časti Konžskej demokratickej republiky, kde žije 1,3 milióna ľudí. V krajine zúri epidémia osýpok, ktorá si v tomto roku vyžiadala už takmer 5000, prevažne detských, obetí. Je to dvakrát viac ako epidémia Eboly.

„Po dobrých skúsenostiach s kvalitnou prácou našich lekárov v oblasti Yumbi, kde MAGNA prevádzkuje celý zdravotnícky systém, nás medzinárodná humanitárna koordinácia poverila plošným očkovaním v ďalších zdravotných zónach. Ak započítame aj deti, ktoré sme už vakcinovali v oblasti Yumbi, ide o tak rozsiahlu operáciu, ako keby sme očkovali takmer všetky deti do 5 rokov na Slovensku. Len v najbližších týždňoch ich zaočkujeme takmer 230.000, povedal riaditeľ MAGNA Martin Bandžák.

„Očkovanie je najjednoduchšou ochranou pred osýpkami. Dostupné vakcíny preukázateľne fungujú a zachraňujú ľudské životy. Zdravotnícky systém v Konžskej demokratickej republike je málo rozvinutý a pokrytie očkovaním proti najvážnejším chorobám veľmi nízke. V reakcii na rozsiahlu epidémiu preto vláda v spolupráci s medzinárodným spoločenstvom spustila urgentnú očkovaciu kampaň proti osýpkam, ktorej súčasťou je aj MAGNA. V Európe nezodpovedne diskutujeme o tom, či očkovať, alebo nie a začíname ohrozovať aj samých seba. Tu v Konžskej demokratickej republike aj bežní ľudia chápu, že očkovanie zachraňuje životy tých najzraniteľnejších práve preto, že na následky neočkovania vidia umierať deti denne,“ hovorí operačná riaditeľka MAGNA Denisa Augustínová.

Epidémia osýpok v Konžskej demokratickej republike je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie najväčšou a najrýchlejšie sa šíriacou epidémiou na svete. Postihla už celé územie krajiny a 90 percent obetí epidémie sú deti do 5 rokov. Osýpky sú jednou z najrýchlejšie sa šíriacich prenosných chorôb, na ktorú v roku 2018 na celom svete zomrelo 142.000 ľudí, prevažne detí.

Slovenská humanitárna organizácia MAGNA pôsobí v Konžskej demokratickej republike od roku 2009 a prevádzkuje tu svoju najväčšiu misiu, ktorá má 6 projektov v troch provinciách. Zameriava sa na zdravotnú a nutričnú starostlivosť, reprodukčné zdravie, zdravie matiek, novorodencov a detí, na pôrodnú starostlivosť, pomoc obetiam sexuálneho násilia, na psychosociálne služby, ale aj na vzdelávanie zdravotníckeho personálu a komunít.


Aktuálne

Prečítajte si najnovšie správy z našich operácií vo svete.

Ako využívame prostriedky?

98%
Program
1%
Fundraising
1%
Administrácia