Konflikt v Keni

03. 01. 2008

Share this

update 28.01.2008
V nedeľu 27.01.2008 dorazila
humanitárna pomoc do Kisumu, kde Magna Deti v Núdzi pôsobí . Ministerstvo zahraničných vecí SR prostredníctvom zastupiteľského úradu SR v Nairobi odovzdalo humanitárnu pomoc určenú pre ľudí žijúcich v slumoch v Kisumu. “Pre vyše 600 rodín v kisumských slumoch sa nám v nedeľu podarilo rozdistribuovať základné potraviny a lieky.” hovorí koordinátorka Magna Deti v Núdzi v Keni Simona Chytilová

update 15.01.2008
Situácia plná násilia po prezidentských voľbách v Keni, ktoré sa konali 27.12.2007 okrem iných miest takisto vo veľkej miere zasiahla aj oblasť Kisumu, kde Magna Deti v Núdzi pôsobí. Ceny všetkých potravín išli rapidne hore a pre väčšinu miestnej populácie sú skoro nedostupné. Nedostatok jedla, pitnej vody a liekov znamenajú pre miestne obyvateľstvo katastrofu. Množstvo ľudí stratilo svoju prácu. V Kisumu je funkčný len jeden obchod, ostatné sú po vlnách násilia v dezolatnom stave. Ľudia sa boja opúšťať svoje príbytky, situácia je stále nebezpečná, nikto nevie čo bude pokračovať. Ohlásené demonštrácie situáciu s najväčšou pravdepodobnosťou ochromia ešte viac a vyustia do humanitárnej krízi.

Magna Deti v Núdzi má v súčasnosti v Kisumu dvoch internacionálnych a 70 lokálnych pracovníkov , ktorí situáciu denne monitorujú. Na základe ich správ v meste Kisumu sú najviac postihnuté oblasti Nyalenda a Manyatta, kde vyše 15.000 ľudí žije v slumoch. Títo ľudia sú tzv „jua kali“, ľudia ktorí nemajú stálu prácu a príjem. „Jua kali“ boli prvou skupinou, ktorú súčasná vlna násilia najviac zasiahla. Majú len obmedzený prístup k jedlu, pitnej vode a lekárskej starostlivosti.
Pravidelne tiež monitorujeme situáciu na vidieku, kde Magna Deti v Núdzi prevádzkuje projekt pre HIV/AIDS ľudí. Situácia na vidieku sa zdá byť lepšou ako v meste, ale nedostatok potravín, vody a liekov sa samozrejme prejavil aj tam. Magna Deti v Núdzi v najbližších dňoch situáciu vyhodnotí a poskytne pre tíchto ľudí bezprostrednú pomoc.

update 08.01.2008:
Od 07.01.2008 sa slovenská posádka Magna Deti v Nudzi nachádza späť v Kisumu, kde skončil denný zákaz vychádzania a situácia sa zdá byť pokojnejšou. “Úrady sú otvorené, ľudia začali chodiť opäť do práce. Raila Odinga, opozičný líder odvolal veľke utorkové demonštrácie a snaží sa rokovať so súčasným prezidentom Kibakim o spoločnej vláde. Situácia sa ukľudnila, čakame ako sa to ďalej vyvinie, sme späť v Kisumu.” hovorí hlavný logista Magna Deti v Núdzi v Keni.

update 03.01.2008:
Misia Magna Deti v Núdzi sa nachádza v západnej časťi krajiny v Kisumu, kde prevažnú časť obyvateľstva tvorí kmeň Luo odkiaľ pochádza aj opozičný líder Raila Odinga.

Naša slovenská posádka sa v súčasnosti nachádza v bezpečí na východe krajiny, na pobreži, ktoré je pokojné. Z Kisumu sa premiestnili včera 2.1.2008. “Mesto Kisumu zasiahla vlna násilia hneď po vyhlasení výsledkov volieb, obchody, banky a centrum mesta sú paralizované, bola odstavená dodávka vody” dodáva hlavný logista Magna Deti v Núdzi v Keni.

Nemocnice, kde Magna Deti v Núdzi pracuje sú od včera v prevádzke a program na zastavenie prenosu HIV vírusu prebieha zatiaľ bez zmien. Včera sme dokonca zaregistrovali nové dve pacientky. Situácia na vidieku je pokojnejšia ako v mestách. Liekov, medicínskych potrieb a sušeného mlieka potrebné pre projekt máme dostatočné množstvo a včera sme zabezpečili jeho presun priamo do nemocníc, kde pôsobime.

“S tímom lokálnych pracovníkov v Kisumu a so slovenskou posádkou sme v dennom kontakte a sledujeme vývoj situácie. Momentálne čakáme na udalosti po ohlásenej utorkovej (08.01.2008) demonštrácii v hlavnom meste Nairobi a v Kisumu” hovorí Martin Bandžák, výkonný riaditeľ Magna Deti v Núdzi.

Nepokoje v africkej Keni si po minulotýždňových prezidentských voľbách vyžiadali už vyše 300 obetí. S odvolaním sa na viaceré zdroje to dnes oznámili Kenská komisia pre ľudské práva a Medzinárodná federácia pre ľudské práva. Vláda prezidenta Mwaia Kibakiho dnes obvinila stranu opozičného lídra Railu Odingu z aktov organizovanej genocídy a etnických čistiek v oblasti Východoafrickej priekopovej prepadliny voči členom kmeňa Kikuju, z ktorého hlava štátu pochádza.

Nepokoje vypukli po vyhláseniach opozície, že Kibaki si volebné víťazstvo neprávom privlastnil. Spory politikov sa rýchlo preniesli do zrážok medzi jednotlivými kmeňmi. Znepriatelení politickí lídri sa pritom teraz navzájom obviňujú z vyvolania etnického násilia. OSN citovala kenskú políciu, že kvôli násilnostiam zhruba 70.000 ľudí opustilo svoje domovy. Približne 5.400 ľudí pritom utieklo do susednej Ugandy a niekoľko stoviek do Tanzánie.

Opozičný líder Raila Odinga a jeho Oranžové demokratické hnutie (ODM) neuznávajú výsledky volieb, podľa ktorých prehral o 230.000 hlasov, a žiadajú Kibakiho, aby odstúpil. Vládna Strana národnej jednoty trvá na tom, že Kibaki je právoplatným víťazom volieb z 27. decembra.

Viac o práci Magna Deti v Núdzi v Keni  >>

Simona Chytilová, Noel Badibanga a Martin Bandžák z Magna Deti v Núdzi počas fieldtripu v Nyanza provincii. © Denisa Augustínová/Magna

 

Simona Chytilová počas výberu PMTCT ambasadoriek do Magna PMTCT projektu v Nyanza provincii na západe Kene. © Martin Bandžák/Magna
Matka v rámci PMTCT programu v Kombewa District Hospital. do nemocnice musela prejsť 20km. © Martin Bandžák

Aktuální

Přečtěte si nejnovější zprávy z našich operací ve světě.

Jak využíváme vaše finanční prostředky?

100%
Program
0%
Fundraising
0%
Administrativní náklady