Pro Seyha - tuberkulóza a AIDS

08. 01. 2009

Share this

Dieťa sa k nám dostalo prostredníctvom humanitárnej organizácie Friends, ktorá pracuje v Kambodži s deťmi z ulice a drogovo závislými ľuďmi. V ich programe boli rodičia sedemmesačného Pro Seyhu.
Rodičia sú drogovo závislí a zároveň HIV pozitívni. Dieťa sa narodilo s vírusom HIV, s nízkou telesnou hmotnosťou vzhľadom k životnému štandardu matky a neskôr u neho prepukla tuberkulóza.
Niekedy v tomto období, kedy mal Seyha šesť mesiacov bolo životne nevyhnutné dieťa hospitalizovať, tak sa spolu s matkou dostali do Národnej Pediatrickej Nemocnice v Phnom Penh odkiaľ matka po čase utiekla.
Na čas sa o neho starala opatrovateľka z organizácie Friends, ktorá vtedy kontaktovala Magna ľudí a po prepustení z nemocnice sa Seyha stal súčasťou Domu Nádeje. Jeho situácia však bola stále veľmi kritická, dieťa malo problém prvé dni konzumovať mlieko vzhľadom k tomu, že mu tuberkulóza zabraňovala prehĺtal kojenecké  mlieko a dieťa sa často dusilo.
Opatrovateľom v Dome Nádeje nechýba ohromná trpezlivosť a starostlivosť. Dieťa neúnavne a konštantne kŕmili s prestávkami v malých množstvách 24 hodím denne. Seyha vďaka tomu zosilnel  v priebehu dvoch týždňov a aj liečba tuberkulózy skvele zabrala. Dnes,  po piatich  týždňoch má Seyha len malé problémy s kŕmením.
Nedávno bol na pravidelnej lekárskej prehliadke v Národnej Nemocnici, kde ošetrujúci lekár neveril vlastným očiam a zvolal personál pediatrického oddelenia aby sa prišli na Seyhu pozrieť. Seyha je silný, papá pravidelne a jeho TB  je tiež na dobrej ceste k uzdraveniu. ARV liečba bude pravdepodobne skoro nasledovať vzhľadom k jeho pozitívnemu statusu HIV.
Práca opatrovateľov,  ich trpezlivosť, neúnavnosť a neprestajná starostlivosť dokázali obrovský zázrak a posunuli malého Seyhu z kritickej situácie, – zachránili mu život!

Karina Slováková pracuje v Magna deti v Núdzi od roku 2007.


Aktuální

Přečtěte si nejnovější zprávy z našich operací ve světě.

Jak využíváme vaše finanční prostředky?

100%
Program
0%
Fundraising
0%
Administrativní náklady