Boj s chudobou, předsudky a Obama

12. 01. 2009

Share this

Pacienti čakajú na vyšetrenie v nemocnici Kombewa (Keňa), kde Magna Deti v Núdzi poskytuje pomoc HIV/AIDS ľuďom. © Martin Bandžák

 

Provincie Nyanza je nejchudší a co se týče nemoci nejpostiženější částí země. Je tu malárie, je tu spavá nemoc, je tu tuberkulóza a je tu AIDS. HIV virem je tu nakažen každý sedmý člověk. HIV virus oslabuje imunitu a tělo HIV pozitivního člověka  se postupně přestává být schopné bránit sebemenší infekci. Neléčení HIV/AIDS zpravidla vede během několika let k úplné ztrátě imunity a člověk umírá na relativně lehké nemoci. AIDS je pro dnešní generaci všudypřítomnou, neoddělitelnou součástí života.  AIDS je všude, v každé vesnici, v každé rodině. Ničí produktivní část populace a tím celou keňskou ekonomiku. Co bude dál? Jde AIDS zastavit?
Nikdo na světě dosud neobjevil lék, který by dokázal virus HIV zničit. Existuje však alespoň antiretrovirální léčba, která šíření viru zpomaluje  a nakaženým lidem umožňuje žít delší a plnější život. A především existuje PMTCT program, který je naději další generace. Je nadějí, že další generace bude HIV free. PMTCT (je zkratkou z anglického Prevention Mother to Child Transmission) je komplexní program minimalizující přenos HIV viru z těhotné matky na dítě, ať už během těhotenství, při porodu a po něm v průběhu prvního roku života dítěte.

Matka s dieťaťom dostávajú od Magna nutricionistky náhradné mlieko. Kombewa nemocnica, Keňa. © Martin Bandžák

 

Magna se podílí na PMTCT programu ve dvou nemocnicích v provincii. Každý měsíc registrujeme do našeho programu přibližně dvacet těhotných HIV pozitivních žen a každý měsíc máme přibližně stejný počet porodů. Úspěšnost programu máme zatím 85 procent. Mohlo by to být víc, ale je před námi ještě dlouhá cesta boje s předsudky, s chudobou. Ale I tak je naše práce smysluplná. Každý měsíc je sedmnáct z dvaceti dětí narozených HIV pozitivním matkám HIV negativních. Je to obrovský úspěch a naděje pro novou generaci. Teprve když budou lidé zdraví, budou schopni měnit své životy k lepšímu. A sen o lepší budoucnosti se může stát skutečností.

Lenka Prantnerová pracuje s Magna Deti v Núdzi v Keni od novembra 2008 ako PMTCT field coordinator.


Aktuální

Přečtěte si nejnovější zprávy z našich operací ve světě.

Jak využíváme vaše finanční prostředky?

100%
Program
0%
Fundraising
0%
Administrativní náklady