Kambodža: Dívka, která přežila

01. 12. 2016

Share this

Dívka, která přežila „Už jako velmi malé děvčátko jsem okolo sebe slyšela výrazy HIV, AIDS nebo dokonce HIV jako smrtelná nemoc. Vždy se to jednoduše spojovalo s něčím zlým. Otce si nepamatuji. Matka zemřela, když jsem byla ještě malá, ale pamatuji si, jak byla krásná. Jsem moc ráda, že mám její fotografii. Byla to statečná žena se špatným osudem,“ říká 16-letá dívka z Kambodže a v ruce drží fotku své maminky.

Pheap žije v centru MAGNA pro sirotky s HIV/AIDS spolu s dalšími 44 mladými lidmi a dětmi. Dostala se tam ještě v roce 2005, když její matka zemřela v hospici. V tomto období měla 5-ti letá Pheap pokročilé stadium HIV/AIDS a kdyby nedostala pomoc, zemřela by.

„Začátek její léčby byl velmi náročný,“ říká Denisa Augustinová, ředitelka operační sekce MAGNA, zodpovědná za HIV/AIDS aktivity v Kambodže a dodává: „Pheap měla čtvrtý stupeň HIV/AIDS, TBC a byla velmi podvyživená. Podařilo se nám ji však zachránit tak jako další stovky dětí a mladých lidí.“

Pheap si pamatuje moment, kdy pochopila, proč je nemocná: „Maminka neměla dost času, aby mi vysvětlila, jak se mi HIV dostalo do těla a jak se rozmnožilo do té míry, že jsem musela začít s ARV léčbou. Ale terapeutka Leakhena, která pracuje pro MAGNA, mi vše vysvětlila. Říkala, že vir v mém těle zabíjí vojáky, kteří by mě měli ochraňovat před nemocemi.“

Pheap je naživu díky antiretrovirální léčbě (ARV), která je součástí antiretrovirální terapie (ART). ARV léky mají za úkol potlačit vir a zastavit jeho šíření v těle. Pheap si navíc musela zvyknout na pravidelné užívání léků – musí je brát v přesně stanovený čas, dobře spát a jíst. Jestliže bude tato pravidla dlouhodobě dodržovat, může žít více méně bez omezení. Dokonce může porodit zdravé děti.

Ale to je ještě daleko. Pheap musí nejdříve usilovně studovat. Jednoho dne se chce stát překladatelkou nebo sestřičkou, možná terapeutkou, která by pomáhala lidem a dětem s podobným příběhem jako je ten její.

„Děti s HIV se stále rodí a mnoho z nich neví, jak na tom je. Spousta neustále čelí stigmatizování a diskriminaci ve škole i na veřejnosti, zejména když si chtějí hrát s kamarády nebo si později najít partnera. Lidé jako já mají problém najít si práci a často končí na špatných místech. Doufám, že to úřady konečně pochopí a přijmou, že děti a mladí lidé by měli dostávat více informací o HIV. Ale nejen oni. I učitelé by měli být informováni o tom, jak s námi zacházet,“ říká Pheap, na první pohled tichá dívka, která je ve skutečnosti normální veselou teenagerkou, která se ráda baví a vtipkuje s kamarády.

„Komunita musí pochopit, jak se nemoc přenáší. Jen tak se dá zabránit stigmatizování. Prosím, ať jsou testování a léky dostupné pro všechny děti, které se s HIV narodí a musejí s ním žít. Dodá jim to sílu normálně chodit do školy a žít lepší život,“ dodává Pheap, šikovná studentka s hromadou snů. 16-letá Pheap, dívka, která žije.

MAGNA poskytuje léčbu HIV/AIDS pacientům od roku 2003. Za posledních 14 let MAGNA poskytla léčbu a prevenci tisícům HIV/AIDS lidem v zemích jako Kambodža, Vietnam, Keňa, Konžská demokratická republika, Haity a Nikaragua.

Jméno dívky bylo z důvodu zachování soukromí změněno.

Léčíme tady a teď. Díky Vám.


Aktuální

Přečtěte si nejnovější zprávy z našich operací ve světě.

Jak využíváme vaše finanční prostředky?

100%
Program
0%
Fundraising
0%
Administrativní náklady