Felix z Kene

07. 09. 2009

Share this

Později, když jí na jedné z návštěv poradne zkontrolovali hladinu CD4, zjistili, že je velmi nízká. Joyce okamžitě nasadili antiretrovirotickú terapii, ale bohužel se u ní projevily nežádoucí účinky jednoho léků – nevirapinu: Začali ji svědit oči a po několika dnech, když se to zhoršovalo, přišla za lékařem. Nevirapin jí hned vysadili, ale problémy s očima nepřestaly. O tři měsíce už byla slepá. Joyce poslali k očnímu specialistovi, ale už se nedalo nic dělat.

Šest týdnů předtím porodila Joye čilého chlapečka, kterému dala jméno Felix. Zdravotně na tom nebyla dobře a nebyla schopna kojit ho, takže odborník na výživu z Magny zajistil miminku umělé kojenecké mléko. Joyce a její manžel dostali instrukce, jak kojeneckou výživu připravovat a jak sledovat dítě. Nakonec se Joycein stav zhoršil natolik, že péče o děti musel převzít její manžel. Pomáhala mu sice matka, ale byla tělesně postižená, takže pomoci mohla jen trochu.
I otec je HIV pozitivní, ale bál se užívat antiretrovirotika, protože jeho manželka z nich oslepla. Ale po mnoha konzultacích u sociálního pracovníka Magny se nakonec rozhodl pro léčbu. Tehdy Joyce opustila své děti a manžela a šla do jiné osady zkusit tradiční léčbu. Joyce má kromě Felixe ještě čtyři děti a všechny mají méně než deset let. Nikdy se jí nedostalo vzdělání v oblasti plánovaného rodičovství a starat se o ně a nakrmit je všechny byla pro ni vždy výzva. A pak, jako Joyce odešla, měl je všechny na starosti manžel. Poslední ze čtyř dětí trpělo silnou podvýživou, ale po jedné návštěvě ho vzali do Centra výživy Magny a nyní je zdravé.

Felix po odchodu své matky opravdu bojoval. V Keni na venkově se děti považují za méně důležité než dospělí a mnohdy jsou těmi posledními, kdo dostane najíst – pokud jim vůbec něco zvýší poté, co se nají zbytek rodiny. Po šesti měsících byl Felix zase hladový, protože nikdo mu nedával výživu, což mu dodala Magna, nebo když mu ji i připravili, snědli ji sami a Felixovi se neušlo. Často se stávalo, že otec odcházel z domu hledat jídlo pro ostatní děti a Felixe nechal celý den samého. Rodina žila v extrémní bídě – jejich dům byl těsně před spadnutí, neměli žádné matrace, na kterých by se dalo spát, neměli pořádné šaty a neměli žádné peníze, aby uspokojili alespoň své základní potřeby. Ale díky Magne jim zase svitla naděje. Dostali více stravy a poradenství, soupravy se základními potřebami na hygienu a přípravu jídla, psychologickou podporu a lékařskou pomoc. Magna použila veškeré možné prostředky, aby jim pomohla. Felixove nožičky donedávna nemohli unést ani jeho vlastní váhu a nemohl dokonce hýbat ani rukama – a to měl 9 měsíců. Díky rozhodnutí oblastního koordinátora Magny a ostatních pracovníků se Felixem stav výrazně zlepšil. Na poslední návštěvě u nich doma, když měl Felix již 10 měsíců, usmíval se, byl velmi hravý a už vláda unést váhu vlastního tělíčka na svých nohou. Kromě toho, podle dosavadních testů není Felix HIV pozitivní. Rodina stále dostává od Magny podporu všeho druhu a je ochotná pokračovat v programu, dokud Felix nebude zdravý a silný.


Kathryn Sullivan pracuje jako lékařská koordinátorka pro Magna Děti v tísni v Keni.


Aktuální

Přečtěte si nejnovější zprávy z našich operací ve světě.

Jak využíváme vaše finanční prostředky?

100%
Program
0%
Fundraising
0%
Administrativní náklady