Filipíny: Dva roky po tajfunu MAGNA pomohla k obnově zdravotní péče

11. 11. 2015

Share this

Začátkem listopadu 2013, přesně před dvěma lety, zasáhl Filipíny tajfun Haiyan, 6.300 lidí zahynulo a statisíce zůstaly bez domova. Česko-slovenská humanitární organizace MAGNA působila na Filipínách bezprostředně po katastrofě až do února 2015. Na Filipíny MAGNA vyslala humanitární tým, který už 4. den po katastrofě distribuoval humanitární pomoc. V první fázi jsme distribuovali jídlo, hygienické potřeby a přístřešky v oblasti North Cebu. Klíčovou oblastí působení týmu MAGNA byla však akutní zdravotnická a následně psychosociální pomoc. V průběhu 16ti měsíců měla MAGNA v terénu 90 pracovníků – zdravotnických pracovníků, psychologů, terapeutů, sociálních pracovníků. Ve svých třech centrech jsme poskytli psychosociální pomoc více než 35.000 obětem tajfunu Haiyan, z toho ve školách více než 5.000 dětem různého věku ve třech prioritních oblastech (Tacloban/Palo, Ormoc area, North Cebu). Pomohli jsme obnovit fungování zdravotní péče a zlepšili odolnost komunit a jejich schopnost překonávat problémy.

V nejzasaženějších oblastech tajfun způsobil velké škody v infrastruktuře, což znemožnilo přístup obětí ke zdravotní péči. Až 60 % zdravotních zařízení v zasažených oblastech bylo zničených a polovina zdravotních pracovníků těžce indisponovaných. „Našim cílem bylo pomoci obnovit základní péči a zlepšit zdravotní podmínky ve vesnicích v zasažených oblastech. MAGNA postavila, opravila a vybavila dvě zdravotnická zařízení zničené tajfunem, která jsou funkční dodnes. Poskytují základní zdravotní péči, první pomoc, péči o matku a dítě, pomáhají diagnostikovat nemoci všech členů komunit, kteří byli v minulosti odkázaní na služby zničených zařízení. To je něco, co nás dnes po dvou letech těší. Protože zlepšování zdravotní péče je základním posláním naší organizace. Léčíme tady a teď.“ říká Martin Bandžák, ředitel MAGNA.

MAGNA posílila poskytování zdravotních služeb v odlehlých částech Filipín. Projekt pokryl 10 obcí (San Isidro, Santa Cruz, Salvacion, Gacao, San Antonio, Cabarasan Daku, Cabarasan Guti, Campetik, San Augustin and Candahug) a poskytl pomoc 13.387 obětem tajfunu, včetně 2.677 domácností a 5.355 dětí.

V roce 2014 MAGNA do svých aktivit zahrnula projekt Model komunitní odolnosti (Community Resiliency Model – CRM), který se zaměřoval na odlehlé a těžce zasažené oblasti Kananga, provincie na ostrově Leyte. CRM je model, který učí lidi, vedoucí komunit, aby dokázaly problémy identifikovat a řešit – v principu jak pomoci sobě i ostatním. MAGNA vyškolila 136 komunitních pracovníků, porodních asistentek, zdravotních sester z venkovských zdravotnických center a taktéž učitele z místních škol.

Léčíme tady a teď. Díky Vám.


Aktuální

Přečtěte si nejnovější zprávy z našich operací ve světě.

Jak využíváme vaše finanční prostředky?

100%
Program
0%
Fundraising
0%
Administrativní náklady