Filipíny: Jak pomáháme rok po tajfunu Haiyan

12. 11. 2014

Share this

Filipíny jsou právě kvůli své nevděčné otevřené oceánské poloze místem s přibližně dvaceti tajfuny ročně a nezapomínejme také na zemětřesení, záplavy, aktivní sopky, sucha a sesuvy půdy. Nikdy předtím však nebyli obyvatelé této země vystaveni takové ničivé síle, jako přinesl v listopadu 2013 tajfun Haiyan, považovaný za jeden z největších zaznamenaných tajfunů jaké kdy zasáhly zemskou pevninu, který způsobil smrt 6300 lidem a miliony lidí přišly o domov.

Bouřka dosáhla svého vrcholu v městě Tacloban, v provincii Leyte. Město bylo totálně zdemolované. Mnohé pobřežní komunity byly vyhlazené a bouřkové vlny doslova smetly z pobřeží přilehlé vesnice. Na některých místech dosahovaly nárazy větru rychlosti 360 km/h.. Stovky objetí nebyly nikdy nalezeny. Rok po ničivé katastrofě žije přibližně 25000 lidí v provizorních obydlích: v nebezpečných ruinách jejich domovů, stanech anebo dokonce v jámách překrytých nepromokavou plachtou. Magna Děti v tísni byla již tři dny po katastrofě schopná poskytnout 15000 obětem tajfunu hygienické balíčky, jídlo a přístřeší.

Újmy však nebyly jen materiálního charakteru. Ti, co přežili, přišli o své nejbližší. velký počet obětí tvořily zejména děti, které se nedokázaly ubránit síle tajfunu. Do Magna centra přichází lidé trpící hlubokými a dlouhotrvajícími psychologickými problémy: lidé, kteří se bojí vyjít ven z domu po spatření tisícovek mrtvých těl, lidé, trpící pocity viny, že nedokázali udržet svoje děti v bezpečí a děti, které nechtějí být od úderu tajfunu už nikdy odloučené od svých rodičů.

MAGNA Magna do dnešního dne podpořila ve svých třech centrech psychosociální pomocí více než 35000 obětí tajfunu Haiyan, z toho na školách vice než 5.000 dětí různého věku ve třech prioritních oblastech (Tacloban/Palo, Ormoc area, North Cebu). Na Filipínách je tým MAGNA stále aktivní a v současnosti se věnuje rozšiřování svých aktivit: revitalizaci zdravotního systému a stavbě dvou zdravotních center v oblasti Palo/Tacloban.

Prohlédněte si fotoreportáž “Rok po katastrofě” >>

MAGNA Děti v tísni působí na Filipínách od listopadu 2013.


Aktuální

Přečtěte si nejnovější zprávy z našich operací ve světě.

Jak využíváme vaše finanční prostředky?

100%
Program
0%
Fundraising
0%
Administrativní náklady