Filipíny: MAGNA pracovníci vzpomínají na první dny po katastrofě

11. 11. 2014

Share this

Romain Santon, MAGNA Emergency koordinátor na Filipínách:

,,V oblasti Tacloban byla síla tajfunu Haiyan opravdu velmi silná. Zvedla se vlna podobná tsunami a zaplavila kamenné budovy, kde se ukrývali lidé. Mnozí z nich se utopili. Lidé tu přišli o členy své rodiny, zejména o děti, protože je nedokázali uchránit před sílou vody. Nacházeli jsme celé rodiny usmrcené sílou oeánu. Lidé přišli o své domovy a prostředky své obživy – rybáři o lodě, farmáři zase o kokosové stromy. Drtivá většina obyvatelstva na pobřeží byla zabita a ti, co přežili, přišli o všechno, čímž utrpěli značné psychické újmy.”

Brzy potom, co jsme přišli, bylo zřejmé, že logistika bude tou největší výzvou. Hrozné počasí, provázené deštěm a silným větrem, brzdilo záchranné práce, stejně tak cesty zavalené troskami. Dalším problémem bylo přivážení potravin, protože prioritu měla filipínská armáda, aby zajistila evakuaci lidí a zraněných z poškozených oblastí. Nedostatek paliva se stal jednou z dalších překážek. Situace v Taclobanu byla katastrofická. Některé nemocnice dokonce musely operovat a vykonávat císařské řezy bez sterilizace. Všude byl nedostatek léků včetně antibiotik. Všechny tyto nehygienické podmínky a nedostatek čisté vody nevyhnutelně vedly k rozmáhání infekčních chorob. Podmínky na přežití byly zdrcující a pomoc nutná.”

Winnie, MAGNA Mental Health unit team leader v oblasti Tacloban:

,,Jeden muž nám přinesl svou ženu, protože od té doby, co na vlastní oči viděla všechna ta mrtvá těla na ulicích, nebyla schopná vyjít z domu. Přijali jsme i mladého muže v kritickém stavu deprese, protože nebyl schopný udržet svou sestru a vlna ji odnesla. Slíbil jí, že ji ochrání. Lídři místních komunit a zdejší zdravotní pracovníci nám pomáhali identifikovat lidi s největšími újmami – izolované lidi, nemocné pacienty či rodiny, které přišly o děti. Od té doby, co zde udeřil tajfun, mnoho dětí trpí separačním syndromem a nechtějí být vzdáleni od svých rodičů. Mají problém chodit do školy. A tehdy, když tam jsou, mají problém s koncentrací, jsou ruzrušené nebo naopak jsou příliš uzavřené. Místní učitelé nám pomáhali vyhledávat tyto děti a jejich rodiny, děti, které potřebují speciální psychologickou péči. Protože pokud si s tím neví rady děti, velmi často to nezvládá celá rodina.”

MAGNA Děti v tísni působí na Filipínách od listopadu 2013. První tým pracovníků dorazil na místo již tři dny po katastrofě. Humanitární pomoc v prvních dnech zasáhla 15000 lidí. Během roku MAGNA následně poskytla psychosociální pomoc pro víc než 35000 lidí v nouzi. Z toho na školách pro víc než 5000 dětí různého věku ve třech prioritních oblastech (Tacloban/Palo, Ormoc area, North Cebu). V současnosti se věnujeme rekonstrukci zdravotního systému a v oblastni Tacloban/Palo stavíme dvě nová zdravotní centra.


Aktuální

Přečtěte si nejnovější zprávy z našich operací ve světě.

Jak využíváme vaše finanční prostředky?

100%
Program
0%
Fundraising
0%
Administrativní náklady