Haiti bojuje s cholerou

03. 12. 2010

Share this

Dnes jsme byli i na pozemku, kde budeme stavět zdravotní centrum pro matky s dětmi, řešíme detaily na ministerstvu zdravotnictví, které je mimochodem ve stanu … neboť všechny vládní budovy, včetně prezidentského paláce, spadly, jak víte.

Během dne ve většině částí města nefunguje elektřina a používá se pouze generátor, takže ceny šly strašně nahoru úplně na všechno …. Jídlo, elektřinu, dopravu.

Cholera, která se šíří geometrickou řadou a dosud zasáhla téměř 80 tisíc Haiťanů, začíná být velkým problémem … a situaci ještě víc zhoršuje.

Je zde nedostatek „medical staff“, chybí rehydratační centra. Hygienické podmínky jsou navíc nedostatečné a špatné na to, aby zabránily šíření cholery. Haiti naléhavě potřebuje více center pro ošetřování nemocných. Mnozí lidé se však bojí nákazy a brání tomu, aby centra byla zřízena blízko jejich domovů. Nelze  lokalizovat ohnisko nákazy v jednotlivých částech města a to vše dále zhoršuje. Úmrtnost je vysoká, neboť není dostatek center a nakažení musí docházet daleko a umírají na silnici …

Hygiena je zde příšerná. V kempech o nějaké hygieně ani nelze hovořit. Byli jsme v kempu, kde žije téměř 40 tisíc lidí. Lidé jsou tam úplně vyděšení z cholery, křičeli na nás, abychom je otestovali, zda nejsou nakažení. Plakali, že nechtějí umřít. Byla tam hromada dětí, ale ani jedno nechodí do školy. Jejich školy jsou daleko odtud a oni nemají na cestu peníze. Se zdravotní péčí jsou na tom podobně…
Denisa Augustínová, operační ředitelka Magna Děti v tísni


Aktuální

Přečtěte si nejnovější zprávy z našich operací ve světě.

Jak využíváme vaše finanční prostředky?

100%
Program
0%
Fundraising
0%
Administrativní náklady