Haiti: rok po zemětřesení

12. 01. 2011

Share this

Ani rok po ničivé katastrofě se Haiti nevzpamatovalo a krajina se zmítá v hladu a chudobě. Stále je více než milion lidí bez domova a epidemie cholery způsobila přes 3.670 úmrtí. V ulicích hlavního města panuje chudoba a obyvatelé, kteří stále žijí ve stanových městečkách čekají na pomoc. Jen málo dětí chodí do školy. Problém je také s nedostatkem pitné vody a stany jsou stále původní, ty které přišly jako první pomoc po ničivé události. Tisíce lidí kteří přežili ničivé zemětřesení nejsou schopni o události hovořit ani rok po zemětřesení, trpí depresemi a posttraumatickým sydromem. Ke všem problémům se navíc v prosinci 2010 přidali i ostré protesty demonstrantů, které vypukly mezi stoupenci konkurenčních kandidátů na hlavu státu.Demonstrace ve více městech začaly krátce po zveřejnění výsledků prvního kola hlasování. Tisíce lidí žije ve strachu z nestabilní politické situace a ostře kritizují současného prezidenta PreVail.

Krajina se však i přes shromažďování finančních prostředků a další podpora, která přichází, vzpamatovává jen velmi pomalu. Několik měsíců po lednových událostech se těžko zkoušenou zemí začala šířit cholera. První případ zaregistrovali 20. října 2010, přičemž haitské úřady zaznamenaly choleru naposledy v polovině minulého století. Smrtelná infekce se v nehygienických podmínkách šíří zejména prostřednictvím kontaktu s výkaly kontaminovanou vodou. Celkově se od vypuknutí epidemie v polovině října nakazilo cholerou téměř 173.000 osob.

Vypuknutí epidemie koresponduje s celkovou situací v zemi – chybějící imunita vůči choleře v populaci Haiti, velké díry v sociálních službách jako chabá nebo žádná sanitace, a slabé až žádné povědomí o prevenci a o tom, jak v této situaci reagovat. Cholera má původ v kontaminované vodě a nedostatečné hygieně.

Magna na Haiti

Magna Děti v tísni použila první zdroje ve výši 16.000, – Kč získané od privátních dárců hned po zemětřesení, kdy jsme na Haiti vyslali zdravotnicky tým lékařů a zdravotních sester spolu s materiální pomocí. Ostatní prostředky z celkové částky 1 203 550 Kc finančních prostředků získaných od privátních dárců v současnosti zajišťují aktuální projekty Magna Děti v tísni na Haiti.

Magna pracovníci se v současnosti zaměřují na psychosociální pomoc místním obyvatelům, především dětem v táborech a sirotčincích v Port-au-Prince. Naše pomoc také směřuje lidem s HIV / AIDS, kterým zajišťujeme psychosociální podporu. Kromě programů psychosociální pomoci zajišťujeme s finanční podporou Slovakaid výstavbu zdravotního střediska pro matky s dětmi v Port-au-Prince.

V současnosti má Magna Děti v tísni na Haiti tým 11 pracovníků.

A takto vypadá Haiti v lednu 2011 – viz fotografie od Martin Bandžáka

HAITI: rok po zemětřesení

Související příspěvky:

Haiti bojuje s cholerou>>

Moje Haiti – zdravotní sestra Zuzana Barciová píše z Haiti>>

Hlas z Haiti – měsíc po katastrofě>>

fotoreportáž HAITI: Magna lékaři operují na Haiti>>


Aktuální

Přečtěte si nejnovější zprávy z našich operací ve světě.

Jak využíváme vaše finanční prostředky?

100%
Program
0%
Fundraising
0%
Administrativní náklady