Sýrie: Humanitární pomoc směřuje do 3 nemocnic

14. 12. 2016

Share this

PRAHA, 14. 12. 2016 – Humanitární pomoc Slovenské republiky je určena hlavně pro využití v nemocnicích. Nejdůležitější potřebou ve válečném konfliktu v Sýrii jsou přístroje a zdravotní materiál pro urgentní ošetření, nezbytné pro záchranu lidských životů. Dnes v Sýrii chybí kapacity na život zachraňující výkony. Humanitární pomoc obsahuje anesteziologické a resuscitační přístroje, léčiva, zdravotnický materiál, skládací postele, přikrývky apod. Distribuci pomoci zajišťuje přímo organizace MAGNA i vzhledem k aktuální situaci v co nejbližším termínu.

„Situace je momentálně nepřehledná. Během noci masakr a bombardování ve východní části Aleppa ustálo, dnes po obědě se však příměří přerušilo. Lidé nemají přístup k pitné vodě, jídlu ani zdravotní pomoci. Uvnitř máme hlášených minimálně 700 těžko zraněných lidí, kteří potřebují okamžitou pomoc. „Přislíbená evakuace obyvatelstva zatím nezačala,“ komentuje situaci operační ředitelka organizace MAGNA.

V návaznosti na aktuální situaci bylo identifikováno 6 nemocnic, do kterých by se po spuštění přislíbené evakuace měli přemístit zranění lidé právě z Aleppa. Předpokládá se evakuace cca 50 000 lidí. V 3 z těchto šesti nemocnic MAGNA léčí a právě sem směřuje i humanitární konvoj Slovenské republiky.

„Všechny nemocnice se nacházejí na území, přes které uniká civilní obyvatelstvo z oblasti Aleppa. Konkrétně jde o nemocnice: Bab Al-Hawa Hospital (35 km od syrsko-tureckých hranic), Atareb Hospital (přibližně hodina od Aleppa), Agrabat Hospital (okolo půl hodiny od Aleppa, blíže k Idlib). Ceníme si iniciativy Ministerstva zahraničních věcí a Ministerstva vnitra Slovenské republiky a také spolupráce ze strany našich partnerů na dodání humanitárního materiálu i ze strany firem Chirana Medical a.s., Pharma Group a.s., Unimed Pharma s.r.o. a Hartmann Rico a.s.,“ dodává Denisa Augustínová.

MAGNA otevřela misi v Sýrii po uzavření Balkánské cesty v dubnu 2016. Díky projektům zvyšuje přístup ke kvalitní primární a urgentní zdravotní péči, včetně traumatologické, chirurgické, péče o reprodukční zdraví a specializované psychosociální pomoci prostřednictvím provozu mobilních a statických zdravotních služeb. Součástí jsou i školení a podpora zdravotnického personálu, který v zemi zůstal. MAGNA zabezpečuje chod nemocnic, zdravotnický materiál, včetně materiálu pro laboratoře a krevní banku a zajišťuje pravidelné dodávky léků.

Léčíme tady a teď. Díky Vám.


Aktuální

Přečtěte si nejnovější zprávy z našich operací ve světě.

Jak využíváme vaše finanční prostředky?

100%
Program
0%
Fundraising
0%
Administrativní náklady