Martin Bandžák: Jak MAGNA pomáhá v Iráku

22. 05. 2018

Share this

Moderátorka: V dnešní sváteční Dobré zprávě si budeme povídat o humanitární organizaci MAGNA. Na telefonu až do Iráku zdravím jejího zakladatele Martina Bandžáka. Hezké odpoledne.

Martin Bandžák: Dobrý den všem.

Moderátorka: MAGNA je humanitární organizace, ale abychom věděli, co si pod tím představit, co přesně děláte?

Martin Bandžák: Jsme organizace, která se specializuje na poskytování zdravotní péče v dlouhodobých krizích nebo humanitárních katastrof. Za posledních 16 let jsme působili v místech všech velkých humanitárních katastrof, od zemětřesení na Haiti až po dlouhodobý konflikt v Jižním Súdánu nebo v Kongu, v současnosti působíme také v Iráku, kde se právě teď nacházím.

Moderátorka: Kde přesně se v Iráku nacházíte?

Martin Bandžák: Pracujeme přímo v Mosulu, kde se zaměřujeme na poskytování zdravotní péče především pro ženy a děti, pomáháme s obnovou zdravotnické infrastruktury a zároveň zajišťujeme bezpečné porody, tedy poradenství a kvalitní péči o těhotné a novorozence.

Moderátorka: Jaká je tam právě teď situace?

Martin Bandžák: Bezpečnostní situace se tu od minulého roku, kdy byl Mosul osvobozený, podstatně zlepšila. Mezi východní a západní částí Mosulu je stále obrovský rozdíl. Západní část města je kompletně zničená, takže se tam navrátilcům velmi těžko hledá místo pro život, a je tedy velmi málo obydlená. Co se bezpečnosti týká, je tu na místní poměry celkem bezpečno, což nám i dalším organizacím umožňuje zajišťovat zdravotní a humanitární pomoc. Můžeme se v oblasti pohybovat a nejsme limitování bezpečnostními riziky, které naši práci znepříjemňují a ztěžují.

Moderátorka: Kolik MAGNA nemocnic a zdravotníků v tomto regionu máte a jak vaše týmy při poskytování pomoci fungují?

Martin Bandžák: Staráme o chod stávajících zdravotnických zařízení, které se zaměřují na pomoc matkám a dětem. Pracují tu místní zdravotníci, kteří jsou v zásadě řízeni zahraničním personálem, který jezdí do Iráku na pravidelné několikaměsíční výjezdy. Celá pomoc je postavena na spolupráci mezi lokálním a zahraničním personálem. Ten lokální je důležitý proto, že ovládá místní jazyk a zůstává na místě. My jim dodáváme léky a zdravotnické pomůcky a také zvyšujeme kapacity zdravotníků. Po tom, co z místa odjedeme, tu všechno vybavení zůstává, takže místní mohou v práci pokračovat i bez naší přítomnosti.  

Moderátorka: Už jsme mluvili o tom, že jste pomáhali na Haiti, v Kongu, v Sýrii, Libanonu, vy jste teď konkrétně v Iráku. V jakých dalších zemích se MAGNA v rámci pomoci objevuje?

Martin Bandžák: MAGNA má v současnosti největší projekty v Demokratické republice Kongo, v Jižním Súdánu a ve zmiňované Sýrii. Náš dlouhodobý projekt, který jsme otevřeli už v roce 2002 a který stále běží, je v Kambodži. Tam se specializujeme na léčbu HIV/AIDS a na dětskou podvýživu. To jsou vlastně dva hlavní pilíře naší pomoci, kterou dlouhodobě poskytujeme, vedle pomoci obětem sexuálního násilí, kterou zajišťujeme hlavně na africkém kontinentu, hlavně v DR Kongo a v Jižním Súdánu. Celkově jsme působili v 15 zemích. V současnosti máme otevřené mise v šesti zemích. Jak jsem již říkal – je to Irák, Sýrie, Libanon, Kambodža, Jižní Súdán a Kongo.

Moderátorka: Vysíláme dnes, 1. května. V rámci odpoledního vysílání nás jistě poslouchá spousta našich věrných posluchačů. Kdyby se rozhodli humanitární organizaci MAGNA pomoct, jakým způsobem můžou?

Martin Bandžák: MAGNA má v České republice tu výhodu, že 100 % darovaných prostředků jde přímo na pomoc do míst humanitárních katastrof. Každou korunu využijeme na nákup léků a na zajištění lékařské pomoci. Na MAGNA webové stránce si můžete vybrat, zda nám chcete pomáhat jednorázově nebo dlouhodobě. Pokud se stanete naším pravidelným dárcem, budeme vás každý měsíc informovat, kde společně s námi pomáháte.

Moderátorka: Děkuji za to, že jste si našel ve svém nabitém programu v Iráku čas a spojil jste se s námi. To byl Martin Bandžák, zakladatel humanitární organizace MAGNA. Byl hostem dnešní Dobré zprávy. Děkuji za rozhovor a ať se daří.

Martin Bandžák: Děkuji a zdravím. Na slyšenou.

Celý rozhovor s Martinem Bandžakem si poslechněte od 14.31 minuty na webu Českého rozhlasu v archivu 

Pomáháme tady a teď. Díky Vám.


Aktuální

Přečtěte si nejnovější zprávy z našich operací ve světě.

Jak využíváme vaše finanční prostředky?

100%
Program
0%
Fundraising
0%
Administrativní náklady