Jižní Súdán: MAGNA otevřela novou porodnici

18. 03. 2016

Share this

Navzdory vyostřujícím se konfliktům, komplikované společenské i bezpečnostní situaci v Jižním Súdánu, se humanitární organizaci MAGNA podařilo tento měsíc otevřít novou porodnici. Bude poskytovat zdravotní péči matkám s dětmi v oblasti Terekeka v Centrální Equatorii.

„V mojí vesnici rodí velká část žen doma, mnohé matky a děti jednoduše komplikovaný porod nepřežijí,“ říká jedna z mála šťastných matek v novém MAGNA mateřském zařízení v oblasti Terekeka.

Jižní Súdán je řazen ke státům s nejvyšší mírou úmrtnosti matek a novorozenců na světě. Podle Ministerstva zdravotnictví víc než 3.4 milionu žen Jižního Súdánu bude potřebovat služby reprodukčního zdraví. Specificky až 850.000 žen v reprodukčním věku potřebuje život zachraňující péči, i kvůli vysokému výskytu sexuálního násilí. Vojenský konflikt a následně slabá infrastruktura, neadekvátní dopravní služby, vzdálenost od zdravotnických zařízení a škodlivé místní praktiky hrají velkou roli v úmrtnosti matek a novorozenců.

„Jsme moc rádi, že dostupnost ke zdravotnickým službám pro matky a děti se od otevření mateřského centra výrazně zlepšila. Přináší užitek více než 33.505 lidem v okrese Rijong,“ řekl Paulino Pitya, krajský šéf zdravotní péče v oblasti Terekeka, kde MAGNA působí.

Nově otevřená porodnice je provozována jako mateřské centrum, které poskytuje péči dětem do pěti let, těhotným a kojícím matkám, ženám v reprodukčním věku, zajišťuje testování a léčbu HIV viru, očkování proti smrtelným nemocem jakými jsou cholera, malárie nebo spalničky. Také se podílí na vzdělávání a zvyšování kapacity zdravotnického personálu.

MAGNA v Jižním Súdánu poskytuje primární zdravotní péči s cílem zlepšit kvalitu komplexních základních a komunitních zdravotních služeb od roku 2011. Aktuálně hlavní prioritou MAGNA pracovníků v terénu je poskytování zdravotní péče dětem a ženám v uprchlickém táboře v Jubě, který vznikl na základě občanského konfliktu v roce 2013. MAGNA je jediným poskytovatelem očkování v táboře, který v současnosti obývá více než 65.000 lidí.

Léčíme tady a teď. Díky Vám.


Aktuální

Přečtěte si nejnovější zprávy z našich operací ve světě.

Jak využíváme vaše finanční prostředky?

100%
Program
0%
Fundraising
0%
Administrativní náklady