Lucie Medková: Každá koruna v terénu pomáhá

06. 02. 2018

Share this

Už déle než rok pracuje jako výkonná ředitelka české kanceláře humanitární organizace MAGNA. Za tu dobu se Lucii Medkové podařilo činnost organizace zviditelnit a oslovit další dárce. Na jejich podpoře totiž záleží ze všeho nejvíc, díky nim MAGNA léčí v Kambodži, Libanonu, Sýrii, Iráku, v Jižním Súdánu a Kongu.

Čím vás MAGNA oslovila, že jste si ji vybrala ke spolupráci?

MAGNA je na první pohled krásný a smysluplný projekt. Poprvé jsem navštívila MAGNA projekty v Kambodži. Léta jsem se věnovala lidem, kteří museli z humanitárních důvodů opustit své domovy. Nyní mám příležitost být součástí týmu, který pomáhá přímo v zemích, kde je velmi těžké přežít. Pochopení souvislostí a možnosti humanitární pomoci v dané zemi se člověk nenaučí za den ani za měsíc. Humanitární práce v terénu vyžaduje nejen odbornost a profesionalitu, ale i velkou míru flexibility, osobní statečnosti a přirozeného lidského přístupu. Mým úkolem je budovat zázemí pro pracovníky, kteří působí v terénu a pomáhají léčit.

Proč by lidé měli podporovat právě MAGNA?

MAGNA je jedinečná z několika pohledů. Každá koruna vybraná od našich českých dárců putuje do terénu. Máme to obrovské štěstí, že náklady spojené s pražskou kanceláří a s marketingovými aktivitami jsou hrazeny z peněz našeho partnera. Velmi si toho vážíme. Sama za sebe můžu říci, že je pro mě skvělé, když můžeme našim dárcům nejenom děkovat, ale i slíbit, že jejich peníze jdou do poslední koruny na naše aktivity. Dalším obrovským benefitem je, že jsou naše týmy koordinovány, vedeny a podporovány samotnými zakladateli organizace, Martinem Bandžákem a Denisou Augustínovou, a to přímo v terénu. Oba již 17 let bez přestávky pracují v terénu a učí svojí práci nové a nové lidi. Díky nim měsíčně léčíme 25 000 pacientů momentálně v šesti zemích na světě.

Který okamžik uplynulého roku byl pro MAGNA podle vás nejzásadnější?

Každý den je zásadní v terénu! V minulém roce se díky českým dárcům podařily podpořit nutriční projekty v Kambodže a v Jižním Súdánu, poskytovat zdravotní péči v Sýrii a otevřít náš projekt v Iráku. Ještě jednou bych ráda všem našim podporovatelům poděkovala.

Navštívila jste osobně dvě MAGNA mise, v Kambodži a Libanonu. Čím vás tato zkušenost lidsky i profesně obohatila?

Naším cílem je léčit a uzdravovat děti. Každý rodič kdekoliv na světě si přeje mít zdravé dítě. Pokud na vlastní oči vidíte, že existuje vámi nastavený a realizovaný systém lékařské pomoci pro nemocné děti, a že funguje, naplňuje mě to pokorou. Máme velké štěstí, že máme dárce, kteří MAGNA pravidelně podporují, a díky nim je možné lékařskou péči dětem v nouzi poskytnout každý den. Pro mne byla návštěva našich projektů nesmírně důležitá i v tom, abych si uvědomila úskalí a limity lékařské péče v terénu, je to těžká práce. Vytvořit systém, který v zemích, kde působíme, funguje, proškolit lokální pracovníky, připravit prostředí pro pacienty a dlouhodobě a efektivně poskytovat léčbu, vyžaduje správné lidi a velké úsilí. Přesvědčila jsem se, že Martin a Denisa dokážou dát dohromady profesionály, díky nimž systém poskytování pomoci funguje.

Jaké jsou vaše plány pro tento rok? Kam chcete českou kancelář MAGNA posunout?

MAGNA je mezinárodní humanitární organizace, za sebe bych si přála, aby veřejnost v Česku o našich aktivitách v terénu věděla více a abychom vytvořili komunitu lidí, kteří se budou cítit součástí našich projektů a budou z toho mít radost.

Léčíme tady a teď. Díky Vám.


Aktuální

Přečtěte si nejnovější zprávy z našich operací ve světě.

Jak využíváme vaše finanční prostředky?

100%
Program
0%
Fundraising
0%
Administrativní náklady