Keňa: Zastavení přenosu HIV z matky na díťe

01. 08. 2007

Share this

Kdy spustila Magna Děti v tísni program PMTCT v provincii Nyanza a jaký byl jeho první ohlas?
Projekt PMTCT v Keni byl spuštěn 2. května 2007 a těší se velké popularitě. Během dvou měsíců se zapojilo do programu přes 100 žen z venkovských oblastí Nyahery a Kombewy. PMTCT znamená prevenci přenosu HIV z matky na dítě. Virus HIV se může přenášet na miminko během těhotenství, porodu nebo i při kojení. Každá z těchto možností má své riziko, které se zvyšuje nebo snižuje na základě působení různých faktorů jako například celkový zdravotní stav ženy, délka kojení atd. Naší cílovou skupinou jsou HIV pozitivní těhotné ženy a po porodu jejich miminka. Poskytujeme jim kompletní zdravotní péči a celkovou podporu a také náhradní mléčnou stravu (pokud se pro ni rozhodnou), tak abychom minimalizovali riziko přenosu HIV na dítě. Každý den přináší nové výzvy a situace. Věříme, že všechny děti v programu budou zdravé a že budou růst jako z vody.

Kdo všechno se na programe podílí?
Z místních lidí v programe pracují nutricionosté, zdravotní sestry a sociální pracovníci, kteří pracují v převážně v nemocnicích – celkem je to 10 lidí. Oba týmy jak v Kombewe tak v Nyahere doplňuje 64 terénních pracovnic. PMTCT ambasadorky se starají o individuální follow-up našich klientek. Pravidelně je navštěvují a kontrolují jejich stav a stav miminka. Jsme s nimi v pravidelném kontaktu, můžeme díky nim flexibilně reagovat na každou situaci v terénu, pravidelně se setkáváme na hodnotících setkáních, na kterých se také učí o nových tématech a postupech souvisejících s programem. Ze Slovenska jsme tu dva a pravidelně nás monitorují a navštěvují naši další kolegové ze Slovenska.

Jak vypadá vaše práce v terénu?
V terénu kontrolujeme zdravotní stav maminky, dítěte, hygienu při přípravě mléka (velmi důležité, pro lidi na venkově je zdrojem vody déšť nebo řeka…), způsob přípravy a krmení. Ale i práci terénního pracovníka. Možná je to pro nás zvláštní, ale nepoužíváme kojenecké lahve, ale jen nějaké nádobky a lžičky. V Africe totiž nelze používat kojenecké lahve. Hygienické podmínky to neumožňují… Nádobku a lžičku maminka na venkově dokáže pořádně umýt.
Maminky a budoucí maminky také vzděláváme. Každá se účastní dvou takzvaných „Mother class“, jednoho před porodem a druhého po porodu. Na „Mother class“ ještě jednou probíráme hygienu, správnou výživu, očkování, léčbu HIV pozitivních lidí (ARV terapie), důležitost pravidelných lékařských kontrol, ale i správné používání prezervativů atd. Účastnice mají také prostor pro sdílení vlastních zkušeností. Například se mohou zeptat těch, co se odvážily zveřejnit svůj HIV status, jaké byly reakce manžela nebo blízké rodiny. Navzájem diskutujeme o jejich problémech, strachu… kladou otázky nebo žádají o rady. Mother class je významnou součástí programu, maminky vidí, že nejsou samy, ale že jich je mnoho, což dodává motivaci a odvahu bojovat.

První dítě v programu?
První miminko je holčička! A má se dobře. Říkáme jí plačko, hladová nehladová, stále dává najevo svou přítomnost. Všimli jste si, že když se miminko narodí, jeho pokožka ještě nemá pigment? Pigment pokožku zabarví až za několik dní.

S čím vším se denně setkáváte a s čím se musíte vyrovnat při práci s HIV/AIDS pacienty?

Ne vždy se všechno daří. Někdy zažíváme i smutné chvíle a osudy naplní naše dny a zavanou naši snahu a nadšení chladem. Pamela vstoupila do našeho programu v pokročilém stádiu AIDS. Velmi těžká situace, byla těhotná a nebyla zatím na ARV léčbě. PMTCT ambasadorka ji našla v terénu, pravděpodobně nikdy v nemocnici nebyla. Vdova se dvěma dětmi, žije jen s matkou v absolutní chudobě. Po vstupu do programu velmi rychle nastoupila ARV léčbu, zajistili jsme jí nutriční podporu, aby měla dostatek síly snášet ARV léky. Sama přišla odrodit do nemocnice (více než 20km od jejího domova). Narodil se krásný chlapeček. Pamelu jsme hospitalizovali kvůli komplikacím v nemocnici. Navzdory zvláštní péči a lékům, které jsme pro ni speciálně dovezli z Kisumu, se nám ji nepodařilo zachránit a po 2 týdnech boje nás opustila. Péče o malého Jamese převzala babička. James nám ale trošku dělá starosti. Zatím nepřibírá tak jak by měl. Doufáme, že při další návštěvě se budeme těšit alespoň ze 300 gramů přidané váhy!


Aktuální

Přečtěte si nejnovější zprávy z našich operací ve světě.

Jak využíváme vaše finanční prostředky?

100%
Program
0%
Fundraising
0%
Administrativní náklady