MAGNA ročně vyléčí více jak 10 tisíc podvyživených dětí

16. 10. 2018

Share this

(Praha, 16. října 2018) Akutní podvýživa je celosvětově nejrozšířenější příčinnou úmrtí dětí mladších pěti let. V důsledku nedostatečné výživy zemře ročně ve světě přibližně 3,5 miliónů dětí. Toto číslo každý rok snižuje i humanitární organizace MAGNA, která se léčbě a prevenci podvýživy ve světě věnuje již více než 17 let. Nejrozsáhlejší programy pomoci realizujeme v Jižním Sudánu, Kongu a Kambodži. 

Na den 16. října připadá Světový den výživy, věnovaný boji proti celosvětovému hladu. Dlouhodobé ozbrojené konflikty, které vedou k častému přesídlování obyvatelstva, nebo naopak k jeho uvěznění uprostřed území zasažených vojenskými konflikty, a klimatické změny jsou v současnosti nejčastějšími příčinami vzniku potravinových krizí. Po období úspěchů v boji za snižování počtu hladovějících ve světě jsme opět svědky jeho nárůstu. Momentálně trpí chronickou podvýživou – nedostatkem potravin s potřebnou výživovou hodnotou více než 820 miliónů lidí na celém světě.

Zatímco před 2 lety trpělo na světě akutním hladem 80 miliónů lidí, dnes se toto číslo zvýšilo na 124 miliónů, což negativně ovlivňuje především vývoj dětí a mladistvých. Nedostatečný příjem potravin s nezbytnou výživovou hodnotou způsobuje u dětí růstové poruchy a chronická onemocnění. Akutní podvýživa má vliv nejen na jejich fyzický ale i na mentální vývoj. Zároveň oslabuje jejich imunitní systém a při nedostatečné nebo pozdní léčbě má až fatální následky. Celosvětově je akutní podvýživa příčinou úmrtí více než poloviny dětí mladších pěti let, což znamená, že ve světě každý rok zemře na podvýživu přibližně 3,5 miliónů dětí.

Magna se léčbě a prevenci podvýživy ve světě věnuje v rámci všech svých medicínských projektů už více než 17 let. Nejrozsáhlejší programy na léčbu podvýživy realizujeme v Jižním Sudánu, Kongu a Kambodži. “Soustřeďujeme se na těžko dostupné a odlehlé oblasti, kde je přístup ke zdravotní péči omezený nebo žádný. Cílem je podchycení podvýživy už v počátečním stádiu přímo v komunitách. Zaměřujeme se nejen na děti, ale i těhotné a kojící ženy, čím předcházíme podvýživě u novorozenců. Včasnou identifikací a nastavením na léčbu terapeutickou stravou předcházíme závažným zdravotním komplikacím (jako průjem, zápal plic), tehdy je už u pacienta nutná hospitalizace”, říká operační ředitelka Denisa Augustínová

“Ročně na projektech léčíme 10 tisíc podvyživených dětí. Celkové čísla jsou však alarmující”, doplňuje Denisa Augustínová. Každodenní boje a násilí způsobují vysídlování a hlad i v předtím stabilních regionech jako je například Kasai (Demokratická republika Kongo). Z celkového počtu skoro 8 miliónů lidí, kteří v Kongu trpí nedostatkem potravy, žije skoro polovina právě zde. I proto MAGNA tento rok otevřela novou misi právě v Kasai a také v oblasti Equator.


Aktuální

Přečtěte si nejnovější zprávy z našich operací ve světě.

Jak využíváme vaše finanční prostředky?

100%
Program
0%
Fundraising
0%
Administrativní náklady