Násilnosti páchané na ženách v Kongu (DRC)

25. 06. 2009

Share this

Válka, chudoba, nevzdělanost, utrpení. Válka je jen na východě země, ale ostatní faktory ovlivňují celou zemi.

Tyto faktory mění lidí na zvířata, které si již ostatních vůbec neváží a nepovažují je za rovnocenných. Samozřejmě, to mám na mysli zejména vojáky a povstalce účastnící se denně na těchto zločinech (CNDP a FDLR vojáci), no bohužel i oficiálni konžský vojáci jsou aktivní a přitom jejich úkolem je obyvatelstvo chránit …
Po čase tyto hrozivé čísla však člověk přestane vnímat jakoby opravdu měl. Už nevidno jednotlivé příběhy a osudy lidí, čísla rostou každý den do výšek. Panuje zde spíše beznaděj, nevidno reálné východisko či možnost změny. A proto je dobře čas od času, aby se našli lidé kteří překonají strach a přijdou před velké obecenství vyprávět svůj strašidelný příběh.

Ja jsem se rozhodla napsat Vám tento email, protože jsem si minulou sobotu vyslechla 5 příběhů. 5 konžských žen našlo odvahu promluvit a přiblížit nám realitu nejen přes čísla ale přes jejich konkrétní, ukrutné příběhy. 5 konžských žen které byly znásilněny a zneužity neuvěřitelným nelidským způsobem. Ty příběhy byly hrozivé, nikdo v sále se neudržel aby nevyronil slzu nebotaké  velké moře slz. Zoči voči již nelze skrýt se nebo ujít před skutečností a pocitu zoufalství. A to bylo cílem, ať se lidé z vyšších postů, kde se dělají důležitá rozhodnutí, opět vrátí v myšlenkách spátky k těm, komu v konečném důsledku pomáhají a nech se změna udeje čím dříve. Neboť situace je vážná a nezastavuje se to.

Ženy, které se stávají oběťmi, jsou nejen znásilněny většinou před zraky svých dětí nebo skupince militantních, kteří se postupně prostřídají, ale jsou i psychicky týrané. Ženu nutí opakovat různé potupné a degradující prohlášení, drží ji spoutanou nebo v náročných pozicích, neustále ji bijí, lámou ji kosti nebo ji jinak týrají a opakují že je nic, jen jídlem pro všechny muže tohoto světa, že nemá pravo na život jako lidská bytost. Pokud je žena znásilněna, často to nebývá jen jednou. Už je “špinavá” a tak i během cesty do nemocnice se stane že je několikanásobně opět znásilněna. Zdravotní a psychické následky jsou enormní.

Násilník dobře ví že ženě ničí život, že bude vyloučena z komunity, že ji manžel opusti a vezme se sebou děti, že zůstane úplně sama, bez financí či střechy nad hlavou … I takto se daří rebelům udržovat válku a bezpráví v zemi, a podporují jejich růst. Kromě znásilnění militanti často vyrabují domácnost a usmrtí před očima matky a dětí, jako memento hrůzy, nejmladší z dětí brutálním způsobem. Popritom opakují že to všechno je vina ženy.

Jak se asi cítí tato žena po takovém útoku? …

Jiným častým příkladem, již více tolerované formy znásilnění, je znásilnění v domácnosti vlastním manželem. Mnoho žen netuší co to znamená, vždyť je to její vlastní muž a tím pádem má právo na co chce, kdy chce. Tak jsou vychovávány. Ještě mnoho třeba udělat v Kongu aby se změnila tato hrozná realita.

Násilníci v Kongu nedělají věkové rozdíly, reportované jsou případy znásilnění starých babiček i nezletilých dívek (poslední případ byla 4 letá holčička). Zde již zastává rozum a člověk se už ani nevládze ptát proč …

Jak může takto postižená žena dále žít bez pomoci? Úloha přímo nemožná. Naštěstí existují manželé, kteří neopustí své ženy, kteří s ní bojují a pomohou, v dobrém i zlém, jak si to slíbili v kostele. Někde pomáhají neziskové organizace, ale často je žena se svým problémem a zdravotními komplikacemi sama, tímto aktem ztratila svůj život. Obdivuju je, že najdou sílu bojovat dále.

Lidé v Kongu jsou už z války a z chudoby velmi unavení. Zdá se že vláda, MONUC (mírové jednotky OSN, kterých je v zemi 17tisic), a také agentury OSN nečiní dostatečné kroky. Vidina dost pesimistická. Dokud se však tyto násilnosti nezastaví, nezastaví se ani pomoc, zdravotnická asistence či  vzdělávání. Mávnout rukou nelze, je třeba vydržet. Ani těchto žen se nikdo neptal, zda mají zájem zúčastnit se …

Andrea Stránska, Magna koordinátor v Kongu (DRC).

Magna Děti v tísni v Kongu se zaměřuje na problém HIV / AIDS a podýživy. Kromě těchto aktivit plánujeme provozovat také péči o ženy, které byly vystaveny násilí.


Aktuální

Přečtěte si nejnovější zprávy z našich operací ve světě.

Jak využíváme vaše finanční prostředky?

100%
Program
0%
Fundraising
0%
Administrativní náklady