Nejnovější zprávy z aktivít Magna v Kambodži

06. 11. 2007

Share this

Každou hodinu se v Kambodži nakazí člověk HIV/AIDS a každou hodinu se z dítěte v důsledku AIDS stává sirotek. Až 143 dětí z tisíce zemře do 5 let, až 46% je podvyživených. Skoro 30 let po válce se země stále není schopná sama vyrovnat se svými problémy.


Rehabilitace Chey Chumneas nemocnice – pediatrické oddělení
Chey Chumneas nemocnice, kde Magna Děti v tísni působí od března 2006, je jedinou nemocnicí s pediatrickým oddělením v provincii Kandal,  která je napojená na 15 menších zdravotnických zařízení se spádovou oblastí okolo 200 tisíc lidí. V praxi to znamená, že nemocnice je největším zdravotnickým zařízením v celé provincii s populací více než 1,2 milionu lidí.

Magna Děti v tísni převzala lůžkovou část pediatrického oddělení v červenci 2007 v katastrofálním stavu. Bez kvalifikovaného zdravotnického personálu, zdravotnických zařízení, zásob léků a samozřejmě bez pacientů. V období od ledna do června 2007 bylo na oddělení ošetřeno průměrně 10 pacientů za měsíc. Po vstupu Magna Děti v tísni na oddělení se zvýšil počet hospitalizací na 250 za měsíc, což představuje průměrně 50 dětí denně na lůžku. Tento stav by samozřejmě nebyl možný bez vyškolení a zaměstnání dostatečného množství lékařů a sester, vybudování vlastního logistického systému, zakoupení přístrojů (EKG monitory, ultrazvuk, laboratorní vybavení, stříkačky a infuzní pumpy atd.), zavedení nepřetržitého provozu i s lékařským dozorem, zvláštního zásobování oddělení léky prostřednictvím Magnou kontrolované lékárny. Kromě všeobecné pediatrie dnes oddělení poskytuje také zvláštní péči a léčbu pro podvyživené děti.
Za první tři měsíce Magna hospitalizovala 671 pacientů s převážně infekčními a dýchacími problémy.

ARVT program pro děti v Chey Chumneas nemocnici
Magna Děti v tísni ve spolupráci s NCHADS a NHCC zajišťuje péči o 280 HIV/AIDS dětí, které jsou v ambulantní péči. Magna zajišťuje léčbu oportunních infekcí, laboratorní vyšetření a odbornou lékařskou péči pro HIV/AIDS děti v programu.

Nutriční rehabilitační centrum v Chey Chumneas nemocnici
Magna Děti v tísni reagovala na stav podvýživy v Kambodži, kde je každé druhé dítě podvyživené a v posledních měsících spustila specializované centrum na podvýživu, které poskytuje podvyživeným dětem lékařské ošetření, laboratorní vyšetření, stravu, terapeutickou stravu, konzultace s rodiči nebo ošetřovateli a pravidelnou návštěvu dětí v jejich příbytcích (HBC program).

Dítě ve stavu těžké podvýživy na Emergency room v Chey Chumneas nemocnici. © Martin Bandžák

 

Magna Děti v tísni poskytuje hospitalizovaným dětem terapeutickou stravu (F-100 a F-75), která dokáže dítěti zajistit potřebné nutriční hodnoty a pomůže mu navrátit jeho původní váhu. Pediatrické oddělení Chey Chumneas nemocnice je jen jedním ze čtyř v celé Kambodži. Pro děti, které nemusí být hospitalizovány, Magna Děti v tísni ve spolupráci s Clinton Foundation zajišťuje Plumpy nut.

Program neustále narůstá a každý měsíc se zvýší v průměru o 15 až 20 dětí. V současnosti máme v programu 116 dětí ve stádiu střední a těžší podvýživy.

Program PMTCT
Magna Děti v tísni provozuje jeden z největších a nejúspěšnějších programů na zastavení přenosu viru HIV z matky na dítě v Kambodži. V pěti nemocnicích (včetně největší porodnice v zemi), kde Magna program PMTCT provozuje, mají těhotné pozitivní ženy až 98% šanci, že jejich dítě bude negativní. V rámci programu PMTCT Magna také lidem zajišťuje testování a konzultace ohledně HIV/AIDS. Do Magna programu PMTCT zatím vstoupilo 152 žen.

Klinika pro HIV/AIDS pozitivní děti

MUDr. Júlia Horáková vyšetřuje HIV pozitivního sirotka na klinice Magna v Phnom Penhu. © Martin Bandžák

 

Magna Děti v tísni poskytuje ARVT léčbu HIV/AIDS dětem od roku 2003. Klinika kromě podávání ARVT léčby zajišťuje dětem léčbu oportunních infekcí a screening na podvýživu. Základní lékařské ošetření poskytuje Magna také rodinným příslušníkům dětí zaregistrovaných v programu. V současnosti je na klinice zaregistrováno 96 HIV/AIDS dětí.

Home Base Care program pro HIV/AIDS děti
Pro HIV/AIDS pacienty je kromě léčby potřeba i správné dodržování životosprávy, dostatek jídla a akceptace ze strany společnosti. Program HBC, který Magna provozuje pro HIV/AIDS děti od roku 2004, zajišťuje dětem stravu, vzdělání, transport na pravidelná vyšetření a poradenství. Magna sociální pracovníci navštěvují děti v pravidelných intervalech u nich doma (2-3 týdně), kdy kontrolují, zda dítě správně užívá léky, zda jich má dostatek, kontrolují také hygienu a celkový stav rodiny. Program Magna Děti v tísni probíhá ve třech provinciích – Phnom Penh, Kandal a Takeo – pro celkem 186 dětí.

Sirotčince pro HIV/AIDS děti
Řada dětí kvůli HIV/AIDS osiřela, mnohé se při porodu nakazily. V současnosti se předpokládá, že až 20 tisíc dětí je HIV pozitivních a 77 tisíc kvůli AIDS osiřelo. Magna Děti v tísni provozuje sirotčince pro HIV pozitivní sirotky v Phnom Penhu a Takhmau, kde se staráme o 50 dětí.

Vzdělávací centrum pro děti
V letních měsících vzdělávací centrum provozovalo letní školu, kde měly děti možnost naučit sr tančit, kreslit, hrát divadlo a sportovat. Pro ty, které měly zájem se vzdělávat i  o prázdninách, Magna provozovala doučovací hodiny. Centrum v letních měsících denně navštěvovalo až 100 dětí.

Magna Děti v tísni působí v Kambodži od roku 2003.


Aktuální

Přečtěte si nejnovější zprávy z našich operací ve světě.

Jak využíváme vaše finanční prostředky?

100%
Program
0%
Fundraising
0%
Administrativní náklady