Po uzavření maďarských hranic se přesouvame na chorvatsko-srbskou hranici

20. 09. 2015

Share this

Humanitární organizace MAGNA v uplynulých dnech přebrala plnou operaci kempu UNHCR v maďarském Asotthalomu, zhruba 30 kilometrů od hraničního přechodu v Rözske. Po uzavření maďarských hranic mapuje trasy v Srbsku a Chorvatsku, kam plánuje přesunout svoji mobilní kliniku. MAGNA poskytuje zdravotní a psychosociální pomoc, základní jídlo, pitnou vodu, hygienické balíčky, teplé oblečení a deky. Až polovinu ošetřených přitom tvoří děti.

MAGNA zdravotníci ošetřili tisíce lidí

Jen v pondělí poskytli MAGNA humanitární pracovníci pomoc 1 500 lidem. Uprchlíci ve strachu před uvíznutím před maďarskými hranicemi v uplynulých dnech putovali Srbskem pěšky bez přestávky. Na smrt vyčerpaní lidé přicházeli k maďarským hranicím dehydrovaní, měli zranění z dlouhé chůze a v posledních dnech sy vyskytlo mnoho případů podchlazenia, zejména u dětí a starších lidí. Těhotné ženy trpí komplikacemi. V centru dostali vodu, jídlo, deky, a zejména velmi potřebnou zdravotní péči.

Současně s uzavřením hranice začala policie vyprázdňovat tabory, ve kterých se soustřeďovaly děti a rodiny uprchlíků. Policia nakládala uprchlíky na vlaky smeřující k rakouským hranicím. „Naši pracovníci dohlédli i na to, aby policisté nerozdělovali rodiny, což se běžně stávalo v minulých dnech,“ říká Martin Bandžák, terénní pracovník Magna Děti v tísni.

Maďarské policajní složky přítomnost humanitárních pracovníků tolerovali. To se však změnilo včera po tom, co v oblasti vyhlásili výjimečný stav. Tábor v Rözske přikázali policisté uzavřít. Kemp, který operuje MAGNA v 30 kilometrů vzdáleném Asotthalomu tak zůstal jediný v oblasti, který je ješte v provozu.

Humanitárni pracovníci jsou už týden v plném nasazení

Po uzavření hranice Maďarskem se pro MAGNA humanitární pracovníky změnila situace. V současnosti komunikují s Úřadem Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) o přesunutí mobilní kliniky na chorvatsko-srbskou hranici.

Tým MAGNA pracovníků je v terénu už víc než týden. Tvoří ho asi 15 lekářů a zdravotních sester, psychologů, sociálních pracovníků a dobrovolníků. V týmu jsou i lidé, kteří hovoří arabsky, syrsky a persky.

Pomáhají firmy i jednotlivci

Na naši výzvu pomáhat reagovaly mnohé firmy, organizace i jednotlivci. Bukóza Vranov a Hartmann Rico poskytli dámské vložky, Henkel gely na praní, GSK zubní pasty, Dr. Max velmi potřebné léky. Zaměstnanci Seesame koupili mýdla, zaměstnanci Orange přispěli také. Eventová agentura Miracle nám zase darovala stan. Zákazníci Martinus.sk sbírají v bratislavské prodejně deky. Obrovskou podporu v podobě darovaných dek a potřeb jsme zažili na koncertě Výzvy k ľudskosti 12. září v Bratislava, stejně tak i potom.

 

Léčíme tady a teď. Díky Vám.


Aktuální

Přečtěte si nejnovější zprávy z našich operací ve světě.

Jak využíváme vaše finanční prostředky?

100%
Program
0%
Fundraising
0%
Administrativní náklady