Pomoc zaplavené Nikaragui

05. 11. 2007

Share this

Dva týdny nepřestávalo pršet. Říjen je v Nikaragui měsícem dešťů, ale tohle už bylo příliš. Nejdřív se vylily řeky v horské oblasti Matagalpa, ale povodeň se nezastavila v horách. Přešla do nížiny a rozlila se po polích úrodného západu v okolí města León. Nejvíc postihla venkov v části země s názvem Sutiaba.

Maroš Púchovský, koordinátor Magna v Nikaragui, připravuje balíčky jídla pro rodiny postižené záplavami. © Magna Deti v Núdzi

 

„V noci jsme se vzbudili hukotem vody,“ říká Francisca Rugamo z komunity Abangasca Sur. „Voda zalila náš dům a okolí se podobalo jednomu velkému jezeru. Vyběhli jsme ven jen naboso, bez čehokoli, snažili jsme zachránit si holé životy. Cestou jsme brali naše zvířata – slepice, prasata, krávy. Uchýlili jsme se do kostela, který je na trochu vyvýšeném místě. Ale když voda začala stoupat i tam, viděli jsme, že je opravdu zle.“

Naštěstí už byla v pohotovosti civilní obrana Nikaragui. Našla utečence a převezla je do utečeneckého tábora Calasanz ve městě León. Bez bot, kabátů, v nočních košilích a hlavně bez potravin a vody. Tam jim poskytli dočasné útočiště a první pomoc. Ale co dál?

Skutečný problém přišel vzápětí. Pršet už přestávalo, voda opadávala, ale lidé se stále nemohli vrátit do svých domovů. Voda zaplavila a znečistila všechny studny a latríny a zničila velkou část úrody. Lidé se nemohli vrátit domů, protože tam neměli co pít ani jíst, a začaly se šířit choroby.

Rozdávání balíčků jídla týmem Magna Deti v Núdzi při záplavách v Nikaragui. © Magna Deti v Núdzi

 

Tehdy přišla pomoc. Projekt Clinica Ambulante organizace Magna Děti v tísni, který se stará o komunity v oblasti Sutiaba, nemohl zůstat v této tragické situaci stranou, zvlášť když tři nejpostiženější komunity – Abangasca, Goyena a Las Parcelas – spadají pod jeho pravidelnou péči. Díky rychlé reakci centrály Magna Děti v tísni na Slovensku se podařilo uvolnit prostředky na okamžitou pomoc. Magna nakoupila základní potraviny pro více než 200 lidí ze zaplavené oblasti – fazole, rýži, cukr, olej, mýdlo, sušené mléko pro děti. Jeden balíček vystačí jedné osobě na měsíc a pomůže překonat nejhorší období.

Tým Magna Děti v tísni Nikaragua ihned jednal. Vypracoval seznamy osob a rodin, které byly záplavami nejvíce postižené. Rozdělil potravinovou pomoc do balíčků, naložil na auta a jel za lidmi. Nejprve rozdal pomoc v utečeneckém táboře Calasanz. Potom se konvoj obrátil na venkov, aby vyhledal lidi, kteří se už vrátili domů. Trasa – Abangasca, Las Parcelas a nakonec Goyena. Všude byl vidět obraz zkázy, ale i naděje. Lidé přijali pomoc s vděčností, protože přišla včas a taková, jakou v dané chvíli potřebovali.

Teď nastává další etapa pomoci pro postižené oblasti. Začaly se šířit choroby a epidemie a Magna a její lékařský tým je stále v pohotovosti. Zásoby léků jsou připravené, prostředky na dezinfekci studní rovněž.


Aktuální

Přečtěte si nejnovější zprávy z našich operací ve světě.

Jak využíváme vaše finanční prostředky?

100%
Program
0%
Fundraising
0%
Administrativní náklady