Kambodža: První kroky v slumech Phnom Penhu

27. 07. 2007

Share this

Mišo Šebesta pracuje pro Magna od května 2007, kdy odcestoval na svou první misi do Kambodži, kde působí jako programový koordinátor projektu Naděje na lepší život pro HIV/AIDS děti, který Magna provozuje v Kambodži od roku 2004. Projekt zabezpečuje pro HIV/AIDS děti lékařskou, sociální a vzdělávací pomoc. Mišo Šebesta se před prací v Magna věnoval problematice Romů na Slovensku.

V tomto, na břehu jezera Boeung, v dřevěných domečcích bydlí několik našich klientů. Jsou součástí pozůstatků rodin, které zničila občanská válka, Pol Pot nebo AIDS. Vlastně každého člena něco jiného. A ty, co zůstali, tíží nejen minulost vlastní rodiny poslepovaná ze ztrát, proti nimž  je jakákoli hluboká empatie jen závanem prožitého, nejen ubohá přítomnost vyjádřená na těch pár čtverečních metrech na břehu jezera nebo přímo nad ním. Ale hlavně nejistá budoucnost, za jejíž horizont mohou oni sami dojít dříve, než by si mohli začít být vědomí hodnoty vlastního života. A najít v sobě sílu odtud odejít.
Tvář Sovana, Srey Nich, Dara nebo Mardi je stejně dětská jako tváře milionů jiných dětí, které měly to štěstí, že se narodily jinde. A v této chvíli stejně dětská jako milionů jiných, které se nenarodily HIV pozitivním rodičům. Rozdíl je v tom, co na první pohled vidět není.
Zaparkovali jsme tedy s naší fieldworkerkou Khy na břehu jezera. Když jsme vešli do příbytků dětí, na pár chvil jsme se zúčastnili pohřbu muže oplakávaného vlastní matkou. Doběhla k nám Sreych Nich a Khy jí do rukou strčila ovoce liči, které nám darovala žena z jiného slumu v Phnom Penhu. Úzkou uličkou mezi dřevěnými příbytky jsme se dostali ke dveřím, kde bydlí Srey Nich se svými sourozenci a rodiči. Posadili jsme se v domku, kde už sedělo několik sousedů a hrálo nějakou karetní hru. Matka, čtyřicetiletá žena, vyndala z tašky snímky z ultrazvuku. Za pár dní by měla porodit dvojčátka. Ty, na rozdíl od Srey Nich, se narodí negativní, protože matka je na programu PMTCT (Prevence přenosu viru HIV z matky na dítě – Prevention of mother-to-child transmission of HIV). Tedy pokud všechno proběhne tak jak má. Tito její noví sourozenci budou mít to štěstí, že se narodí jen do slumu.
O pár dveří dál bydlí Sovan. Má stejné příjmení jako Srey Nich, ale jinou matku. Khy přepočítala pilulky Nevirapinu, Zidovudinu a Lamivudinu, abychom si byli jistí, že jich je dost, než si přijdou pro další k nám na kliniku. Děti je musí užívat každých 12 hodin a vynechání pár dávek může způsobit zbytečné komplikace. Sovan, tak jako každé z výše zmíněných dětí, dostává také díky dárcům ze Slovenska peněžní podporu na jídlo. Aby nemusel celé dny jíst jen rýži. A také podporu, aby mohl chodit do školy.
Dara, chlapec s odstávajícíma ušima, bydlí se svou babičkou a matkou v té samé uličce. Malý pokojík s velkou postelí. Pár plakátů na stěnách, pár osobních věcí, jedno okno s výhledem na další domeček. Pod námi, mezi štěrbinami dřevěné podlahy, se občas zableskla voda. Dara má problémy se srdcem. Khy dohodla s babičkou další echo test. Matka, v tom přítmí jediného okna krásná žena, se živí řemeslem, o kterém muži většinou tvrdí, že je tím nejstarším. Řemeslem, které v Kambodži zaselo smrt a nejistou budoucnost.


Aktuální

Přečtěte si nejnovější zprávy z našich operací ve světě.

Jak využíváme vaše finanční prostředky?

100%
Program
0%
Fundraising
0%
Administrativní náklady