Sýrie: Obětem chemických útoků pomáhají Češi i Slováci

07. 04. 2017

Share this

Rozhovor pôvodne vyšiel v denníku SME.

Jak konkrétně pomáháte obětem války v Sýrii?

MAGNA provozuje přímo v Sýrii mobilní kliniku, která na obklíčeném území severně od města Homs pokrývá oblast s okruhem 43 kilometrů a populací 200 tisíc obyvatel. Posádka MAGNA je složena ze syrských zdravotnických profesionálů, kteří stále pracují na území Sýrie a jsou součástí naší mise. Lékař, zdravotní sestra, psycholog, porodní asistentka a řidič denně vyjíždí do nejzranitelnějších komunit a do usedlostí lidí, kteří byli přinuceni opustit původní domovy. MAGNA též zajišťuje chod tří nemocnic v provincii Idlib, zdravotnický materiál včetně materiálu pro laboratoře a krevní banku, jako i pravidelné dodávky léků. Právě do jedné z nemocnic, Bab al Hawa, přivezli zraněné po chemickém útoku v úterý.

Máte konkrétnější informace z terénu, že v úterý skutečně šlo o chemický útok?

V nemocnici Bab Al Hawa, kterou podporuje MAGNA, ošetřili 47 obětí chemického útoku v provincii. Sedm z nich, bohužel, následky útoku nepřežilo, deset je mimo ohrožení života. Ostatní stále bojují o život. Utrpěli zejména závažné poruchy dýchání, cyanózu, nervové poruchy, šla jim pěna z úst. Toto jsou charakteristické následky útoků chemických zbraní. Tři naši kolegové, zdravotní pracovníci, skončili po kontaktu s pacienty zasaženými chemickou látkou na jednotce intenzivní péče. Všichni věříme, že budou v pořádku.

Kolik podobných chemických útoků se v Sýrii podle vašich informací událo za téměř šest roků od vypuknutí války?

Od ledna to nebyl první útok chemickými zbraněmi, ale podle našich informací už devátý v pořadí.

Který materiál v syrských nemocnicích chybí nejvíce? Jsou schopni syrští lékaři s tím, co mají, efektivně zachraňovat oběti podobných útoků?

Ve válce v Sýrii jsou nejdůležitější přístroje a zdravotní materiál pro urgentní medicínu, nevyhnutelný pro záchranu lidských životů. Dnes v Sýrii chybí kapacity na život zachraňující výkony. Humanitární pomoc ze Slovenska, kterou MAGNA distribuovala na přelomu roku 2016 a 2017, obsahovala anesteziologické a resuscitační přístroje, léčiva, zdravotní materiál, skládací postele, přikrývky apod. Právě přístroje na podporu dýchání, které máme v nemocnici, jim v této situaci mimořádně pomohly.

Proč jsou podle vás chemické útoky nebezpečnější a nehumánnější než konvenční útoky?

Chemické útoky jsou mimořádně destruktivní z hlediska poškození zdraví obětí. Zasahují mnoho lidí najednou, poškozují nervovou soustavu, způsobují často zástavu dýchání a vyžadují okamžitou medicínskou intervenci, na kterou musí být záchranáři speciálně připraveni. To je dnes v Sýrii mimořádně složité. V tomto případě chemické útoky zasáhly mnoho civilistů včetně dětí. Jsou to velmi kruté útoky. I proto jsou z hlediska mezinárodního práva chemické útoky považovány za válečný zločin.

Léčíme tady a teď. Díky Vám.


Aktuální

Přečtěte si nejnovější zprávy z našich operací ve světě.

Jak využíváme vaše finanční prostředky?

100%
Program
0%
Fundraising
0%
Administrativní náklady