Terapeutická strava pre domácu liečbu podvýživy

23. 03. 2008

Share this

Magna nutričný pracovník meria stav podvýživy u dieťaťa v teréne.
© Karina Slováková/Magna Deti v Núdzi

 

Od októbra minulého roku Magna Deti v Núdzi v Kambodži začala distribuovať Plumpy Nut – špeciálnu terapeutickú stravu určenú pre liečbu podvýživy priamo v teréne. Liečba, ktorá nie je určená pre nemocnice, ale pravé naopak, jej bezpečné balenie, konzistencia a “príprava”, je určená na liečbu podvyživených detí v domácej starostlivosti, alebo v starostlivosti opatrovateľov mimo nemocnice, čo znamená doma a v domovoch.
Plumpy Nut je oriešková pasta s prísadou minerálov a vitamínov, balená v obaloch, z ktorých ju podvyživené dieťa je priamo a je schopné ju jesť úplné samé už v skoršom veku. Táto náhradná terapeutická strava si nevyžaduje žiadnu špeciálnu prípravu a je skvelým výživným doplnkom normálnej stravy, ale tiež môže klasickú stravu na krátky čas úplné nahradiť v oblastiach a prípadoch, kde je absolútny nedostatok potravy. Dávkovanie je jednoduché, čím viacej pasty dieťa zje počas dňa – tým lepšie.
V Kambodži bolo Plumpy Nut predstavené práve minulý rok a Magna, Children at Risk, bola na úplnom začiatku tejto distribúcie a dnes je to práve Nutričný Rehabilitačný Program, ktorý je časťou Magna projektu v Kambodži, a ktorý má najväčšie množstvo pacientov na liečbe Plumpy Nut v Kambodži.
Tak ako vždy, pri predstavovaní niečoho nového, pri implementovaní “novinky” do prostredia, ktorého reakciu môžeme, aj po dlhodobej práci v teréne, len veľmi zhruba predpokladať, sa po čase vyskytli prekážky.
Samotné Plumpy Nut bolo od začiatku určené, designované a prispôsobené liečeniu podvýživy na Africkom kontinente. Môžeme priamo hovoriť, že bolo prispôsobené Africkej strave, jej konzistencii a chuti. A v Afrike sa aj osvedčilo ako fenomén v liečbe aj dlhodobej chronickej podvýživy detí a dospelých mimo nemocnice, mimo dosah odbornej starostlivosti.
Ázia je iná. Zloženie stravy, jej chuť, na jednej strane ľahšia na strane druhej ostrejšia, je vzdialená od chuti a konzistencie Plumpy Nut. Máme prípady detí, ktoré pastu odmietajú z časti od začiatku, niekoľko málo po dlhšom čase.
Nepíšem o tom, že predstavenie Plumpy Nut v Kambodži je neúspech, to vôbec nie. Chcem písať o tom, že Plumpy Nut v Kambodži funguje pomalšie a stretávame sa po ceste s prípadmi, kedy dieťa pastu prestáva jesť.
Avšak máme v programe veľa prípadov, kedy deťom pasta chutí a progres sa dostavuje veľmi rýchlo, v niektorých prípadoch už počas prvých týždňov.
Deti na RUTF (Ready To Use Therapeutic Food – všeobecný názov pre náhradnú stravu akou je Plumpy Nut) sú pod drobnohľadom Magna lekárov a terénnych pracovníkov a o každom úspechu vieme okamžite a na každý, čo i len menší neúspech, hľadáme alternatívne riešenia. Pravidelné, časté lekárske kontroly a pravidelné návštevy terénnych pracovníkov nám poskytujú priame informácie o jednotlivých prípadoch úspechu ale, v prípade Plumpy nut, aj menších neúspechov. My reagujeme, spolupracujeme s rodičmi, s opatrovateľmi.
Nevzdávame sa, veď preto tu vlastne nie sme.

Magna Deti v Núdzi v súčasnosti prevádzkuje nutričný program v Chey Chumneas nemocnici v Kambodži pre 428 podvýživených detí.


Aktuální

Přečtěte si nejnovější zprávy z našich operací ve světě.

Jak využíváme vaše finanční prostředky?

100%
Program
0%
Fundraising
0%
Administrativní náklady