Život bez AIDS v Keni

09. 01. 2009

Share this

Magna Deti v Núdzi prevádzkuje program na zastavenie prenosu vírusu HIV z matky na dieťa v Keni od roku 2007. Ročne do nášho programu vstúpi až 600 HIV pozitívnych žien. Program prevádzkujeme v dvoch nemocniciach v provincii Nyanza na západe Kene, kde prevalenosť HIV/AIDS u tehotných žien je až 24%, čo je najviac v krajine.

Kandy

Malý Kandy. © Magna Deti v Núdzi

 

Volám sa Kandy. Narodila som sa pred necelými dvoma mesiacmi v okresnej nemocnici v Kisumu. Na svet som prišla po mojej sestričke. Tá však asi pred troma týždňami zomrela. Je to zvláštne, lebo zvyčajne pri dvojičkách, prvé bábätko je to krajšie, zdravšie a väčšie. To ono má všetky šance žiť. Druhé dvojča vidí vážne tváre príbuzných a zdravotných sestier. Skláňajú sa nad nemocničnou posteľou, mraštia čelo, dumajú, pochybujú… Odhadujú šance na prežitie toho malého tvora, vážiaceho niečo cez kilo a pol. „Ak prežije ďalší týždeň a priberie takých…eh…povedzme 200 gramov, hádam to zvládne“.

No čo vám budem hovoriť. Narodenie dvojičiek v chudobnej africkej rodine nie je veru dôvod na oslavu. O to viac ak sú obe dievčatká.

Dnes som tu zostala iba ja – tá druhorodená. Moja mama dnes ráno zomrela. Mama bola na tom zle. Nevládala nás udržať na rukách. Myslím, že mala veľké bolesti po našom narodení. Opustila sa a nechcela bojovať. Neverila ani liekom, ani starostlivosti a ani jedlu, ktoré dostávala ba ani ľuďom, ktorí za ňou chodili, aby ju povzbudili.

Je jedna veľká pravda. Pred tým ako sa niekto poberie na onen svet, neskutočne sa mu polepší. Ostatným to dáva falošné nádeje. Moja mama sa akoby vrátila späť z diaľky, kde posledné týždne bola. Zobrala ma na ruky, usmiala sa na mňa a potom jej už nebolo.

Môj otec nás prišiel čas od času pozrieť do nemocnice. Má ďalšie manželky, ktoré sú zatiaľ zdravé. Nechce sa zaťažovať tým prečo mama zomrela. Tým že možno aj on či jeho ďalšie ženy a deti sú v ohrození. Nechce sa zaťažovať ani mnou. Ako sa dozvedel o mame, obehol všetky sirotince v okolí s nádejou, že ma niektorý prijme. Hm, veď ja nie som úplná sirota a však každý predsa vie, že sirotince sú preplnené, nemôžu prijať to množstvo detí, ktorým AIDS zobral rodičov a starať sa o novorodeniatko je fakt veľmi veľmi drahé. Jednoducho ma nechce, to je jasné. A predsa som tu. Viete, že zatiaľ som okrem tejto nemocničnej izby nič iné nevidela? Dobre, áno, niekedy má teta Moly vezme na ruky a ideme trochu na vzduch. Ale vždy ma položí späť do tej istej postele. Za ten čas čo som tu, som už videla prípady a počula príbehy. A možno si ma teta Moly nechá. Aj by som to chcela. No trošku sa toho bojím. Nevezme si ma z lásky, či pre to, že by ma skutočne chcela. Som pre ňu príťažou. Ďalšie hladné brucho a starosti naviac. Ešte nemôžem nosiť vodu alebo drevo či starať sa o ostatné deti v dome. Možno, keby nám niekto pomáhal a dozeral na mňa a teda aj na tetu Moly…skutočne neviem.

A tak ležím na tejto posteli a čakám, čo so mnou bude.

Eunice AKOTH JUMA a jej dcérka Esther ADHIAMBO
Žije v odľahlej vidieckej oblasti, South Ratta/Kombewa division.

Eunice a jej malá Esther. © Martin Bandžák

 

Eunice má 40 rokov, malá Esther je jej šiestym dieťaťom. Aj keď Eunice porodila šesť detí, žije ich päť. Eunice je vydatá, no ako to už v tomto kúte sveta často býva, jej manžel žije v Nairobi. Rodinu navštevuje v priemere raz za rok. Peniaze neposiela, Eunice a päť detí sa živí tým, čo vypestujú na svojom poli. Do nemocnice chodí pešo. Cesta jej trvá cez 2 hodiny. Eunice prišla na to, že je HIV pozitívna počas tehotenstva. Ale ako sama hovorí: „Rátala som s touto možnosťou, pretože manžel bol veľmi veľmi chorý. Pri prehliadke mi povedali, že som HIV+ a , že dieťatko sa môže odo mňa nakaziť. Nikdy by som nechcela nakaziť bábätko a preto som vstúpila do Magna projektu. Esther som porodila v nemocnici a vybrala som si náhradné mlieko, aby som ju nemusela kojiť. Prvý výsledok testu bábätka je negatívny, ešte čakáme na výsledokdruhého testu. Som šťastná, pretože mám zdravé a krásne dievčatko.“

ATIENO OBUDHO a jej syn Noel OCHIENG
Žije v odľahlej vidieckej oblasti East Kanyadwera/Kombewa division.

Pamela a Noel. © Martin Bandžák

 

Mama Pamela je HIV pozitívna, žije sama. Manžel zomrel. s tým, čo vypestuje sa snaží uživiť samu seba a aj jej ďalších šesť detí. Žije v okrese Kombewa, ktorý je vzdialený od Kisumu viac ako 50 km. Cesta do nemocnice v Kombewe jej trvá 3 hodiny. Používa tradičný dopravný prostriedok – vlastné nohy. Pamela vstúpila do programu počas svojho tehotenstva a počas prvej lekárskej prehliadky zistila, že je HIV pozitívna : „O Magne som nevedela. Jeden deň ma prišla navštíviť Magna PMTCT ambasádorka. Spolu s ňou som potom išla do nemocnice a dostala som sa do projektu. Magna som preto, lebo chcem, aby bábätko bolo negatívne.“ Malý Noel sa narodil za komplikovaných okolností, cisárskym rezom v provinčnej nemocnici v Kisumu (najväčšia vládna nemocnica v Nyanza provincii). Dnes je z neho krásny chlapček. Pamela vyzerá spokojne. Po otázke: „Čo pre teba znamená Magna projekt“, stíchne a mlčí.. Po chvíli z nej vypadne: „ Ja to neviem vyjadriť…prepáč…keby som nebola Magna klientka, tak by som nemala nič…nikdy by som to nemohla zvládnuť sama, operácia je drahá a nemôžem si ju dovoliť…asi by som tu už nebola a možno ani malý Noel…S Magnou som sa naučila, aké dôležité je poznať môj HIV status pred pôrodom, a že bábätko sa môže od mňa nakaziť. Teraz viem, že chodiť do nemocnice je dôležité a tiež viem, ktoré kŕmenie je bezpečné a ako to mám robiť, či už ide o výlučné kojenie alebo náhradné mlieko. a malý Noel je negatívny!“

Judith a jej neter Stacey ACHIENG

Judith a Stacey. © Magna Deti v Núdzi

 

Ahoj! Volám sa Stacey, mám päť mesiacov. Píšem Vám sama, pretože mamina krátko na to ako som sa narodila zomrela. Bola veľmi chorá, posledné týždne ani nevládala vstať z postele, nemohla dýchať. Skúšali ju liečiť, ale nepomohlo to. Dnes sa o mňa stará maminkina sestra Judith. Judith je mladá a nemá ešte vlastné deti a stará sa o mňa vzorne. Mamina chcela, aby som bola zdravá a tak som sa ešte pred narodením stala Magna bábätkom. Je to fajn a páči sa mi s nimi. Mám náhradné mliečko, nikdy nie som hladná a keď som bola nedávno chorá, a neboli lieky, tak pre mňa sa predsa len našli…Dnes som už v poriadku a rastiem ako z vody…Spolu s tetou Judith sme sa presťahovali do Kisumu a do Magny chodíme každé 2 týždne. Netrpezlivo čakáme na môj prvý výsledok.


Aktuální

Přečtěte si nejnovější zprávy z našich operací ve světě.

Jak využíváme vaše finanční prostředky?

100%
Program
0%
Fundraising
0%
Administrativní náklady