MAGNA už posiela do Nepálu svoj tím: Budeme poskytovať akútnu zdravotnú a psychosociálnu pomoc.

27. 04. 2015

Zdieľať

Sobotňajšie zemetrasenie s magnitúdou 7,8 s epicentrom západne od nepálskej metropoly Káthmandu si podľa oficiálnych informácií vyžiadalo vyše 6.000 obetí. Viac ako 14.000 je zranených. Počet obetí a zranených môže ešte vzrásť, keďže miesta v okruhu 80 km sú podľa domácich úplne zničené bez akéhokoľvek prístupu. Informácií je málo, pretože infraštruktúra je významne poškodená. Najviac postihnuté oblasti sú momentálne Gorkha a Lamjung, ako aj silne preľudnené údolie Káthmandu.

POMÔCŤ MÔŽETE TU A TERAZ.

SMS v tvare NEPAL na číslo 836 (hodnota 5Eur a plati pre všetkých operátorov)

vkladom na účet 2943004292/1100 Tatra Banka

online

MAGNA ani nie 24 hodín po udalosti posiela do Nepálu tím, ktorý bude poskytovať akútnu zdravotnú a psychosociálnu pomoc. Na ceste je už pracovník zo susednej Indie, kde MAGNA pôsobila v rokoch 2005 – 2010 v rámci humanitárnej katastrofy po tsunami, ktorý má skúsenosti s prácou v humanitárnych katastrofách, špeciálne s psychosociálnou pomocou deťom. Pripojí sa k lokálnym tímom, ktoré práve identifikujeme priamo na mieste. Na začiatku budú pôsobiť dva tímy po štyroch pracovníkoch – psychológovia, sociálni pracovníci a terapeuti. Pomoc budeme poskytovať v nemocniciach a provizórnych centrách pre obete zemetrasenia. Zameraná bude na prvú psychologickú pomoc tým, ktorí prežili, ako aj špecializovanú individuálnu a skupinovú terapiu. Následne MAGNA zriadi aj špecializované miesta pre deti.

V prvých dňoch po zemetrasení sa ľudia sústredia na prežitie – nájsť svojich príbuzných a zabezpečiť si prístrešie, jedlo, vodu a pokrytie ich základných potrieb. Zároveň je veľmi dôležité pre deti a ich rodiny mať možnosť hovoriť o svojich pocitoch a podeliť sa o svoje problémy, vidieť, že sú tam iní v rovnakej situácii, ako sú oni.” hovorí MAGNA mental koordinátor D. Iyappan.

Pre nedostatok miesta v nemocniciach sú ľudia v postihnutých oblastiach liečení priamo v uliciach. Majú strach, mnohí stratili svojich blízkych alebo o nich nevedia. Okrem akútnej humanitárnej pomoci a vyhľadávania nezvestných je teraz potrebné tým, čo prežili, poskytnúť potrebnú psychosociálnu pomoc. Najcitlivejšou skupinou sú deti. Takisto sa nachádzame v období tesne pred dažďovým obdobím, čo situáciu ešte bude zhoršovať. Využijeme naše skúsenosti a know-how z predchádzajúcich humanitárnych kríz, na ktorých sme pracovali. Vieme presne, čo treba robiť a ako skutočne pomôcť priamo na mieste.” hovorí Denisa Augustínová, zodpovedná za operačnú sekciu Magna Deti v núdzi.

MAGNA má dlhoročné skúsenosti s prácou v humanitárnych katastrofách a poskytovaní urgentnej zdravotnej a psychosociálnej pomoci. Naše tímy pôsobili vo väčšine veľkých katastrof za posledných 10 rokov – tsunami v juhovýchodnej Ázii, zemetrasenie na Haiti, cyklón v Barme, hladomor na hraniciach Kene a Somálska a naposledy na cyklónom zasiahnutých Filipínach. MAGNA pôsobí na troch kontinentoch sveta, spolu so svojimi vyše 400 terénnymi pracovníkmi poskytujeme zdravotnú pomoc deťom a ich rodinám každý deň.

Kontakt:

Denisa Augustínová, operačná riaditeľka Magna Deti v núdzi

augustin@magna.sk


Aktuálne

Prečítajte si najnovšie správy z našich operácií vo svete.

Ako využívame prostriedky?

98%
Program
1%
Fundraising
1%
Administrácia