Zdravotní aktivity

Podvýživa

Share this

Jedno ze 13 dětí na naší planetě trpí hladem

Na světě na podvýživu každoročně zemřou 2 miliony dětí. Nejvíce dětí ohrožených podvýživou je v Asii a Africe. Nemají přístup k dostatečně kalorické stravě k tomu, aby se jejich tělo mělo možnost řádně rozvíjet.

MAGNA pomáhá v boji s podvýživou prostřednictvím svých programů zaměřených na její léčbu a prevenci, díky kterým již zachránila tisíce dětí. Podvýživa může vést k oslabenému imunitnímu systému. To způsobuje větší náchylnost dětí k různým chorobám, které mohou následně vést k další podvýživě, což vytváří jakýsi bloudný kruh.

Základním lékem na podvýživu je speciální terapeutická strava (RUTF), která obsahuje všechny živiny, které dítě potřebuje k tomu, aby se vyléčilo.

U většiny dětí vyléčí akutní podvýživu bez komplikací za 8-12 týdnů – jedná se o jednoduché a efektivní řešení určené do terénu. Hotové terapeutické jídlo k léčbě podvýživy obsahuje obohacený mléčný prášek, který podvýživenému dítěti dodá všechny živiny potřebné k tomu, aby opět nabralo na váze. Dávkuje se podle stavu a hmotnosti dítěte a pacient již v průběhu léčby nepotřebuje dostávat žádné jiné jídlo. Terapeutická strava má dlouhou trvanlivost a díky tomu, že nevyžaduje přípravu, může být podávána prakticky v jakémkoli prostředí. Pokud pacienti netrpí komplikacemi, umožňuje i domácí léčbu. Dodávána je klasicky ve formě pasty nebo tyčinek. MAGNA používá terapeutickou stravu v rámci všech svých nutričních programů, ať už v Kongu, Kambodži nebo Jižním Súdánu.

KAMBODŽA. Copyright Martin Bandžák/MAGNA

U většiny dětí vyléčíme akutní podvýživu bez komplikací za 8-12 týdnů.

Podvýživa představuje pro medicínu víceúrovňovou problematiku. V první řadě je třeba nalézt jednoduché řešení pro vyhledávání pacientů. Zvládnout akutní stav podvýživy s sebou kromě zajištění dostatečného přísunu energie přináší také nutnost léčit přidružená onemocnění. V rozvojových zemích s limitovanou dostupností léků to samozřejmě není jednoduché. Lékaři tedy musí brát v úvahu nejen řízení podvýživy a doprovodných komplikací, ale také logistiku celé léčby. Výzvou je i terénní distribuce pomoci tak, aby se zabránilo opětovnému onemocnění.

Naším cílem proto je dostat se k co největšímu počtu podvýživených dětí v komunitě a začít je okamžitě léčit přímo na místě. Snažíme se je vždy identifikovat a zajistit jim terapeutickou stravu dříve, než nastanou vážné zdravotní komplikace (průjmy, zápal plic) a je nezbytná jejich hospitalizace.

Děti trpící komplikace spojenými s vážnou akutní podvýživou mohou vyžadovat rychlou reakci vysoce specializovaného lékaře. Pro ty, kteří potřebují být hospitalizováni a pravidelně monitorováni, zajišťuje MAGNA stabilizační centra až s 20 lůžky intenzivní péče. Léčba zahrnuje terapeutické mléko podávané nasogastrickou sondou, antibiotika, odčervení, kontrolu očkování a screening na malárii. Jakmile se pacient dostatečně zotaví, může pokračovat v programu ambulantně s týdenními návštěvami lékaře, které jsou spojeny také s monitorováním váhy a celkového zdravotního stavu.

Případy mírné podvýživy, její rizika, ale i případy vážné podvýživy bez komplikací, mohou být léčeny v našich ambulantních centrech, která zajišťují hotová jídla (RUTF). Rodiče mohou tuto léčbu dětem podávat také doma a zdraví jejich dítěte a všeobecný vývoj může být monitorován při návštěvách MAGNA ambulantních center.

Měření stavu podvýživy

Naše týmy děti měří porovnáním poměru hmotnosti k výšce podle mezinárodních norem WHO nebo měřením obvodu střední části ramen (MUAC) pomocí barevně označených náramků. Měření MUAC je velmi jednoduché, a proto jej často využívají i komunitní zdravotníci.

Práce v komunitě a prevence

Hlavním úkolem práce v komunitě je vyhledávání dětí ohrožených podvýživou s cílem léčit je co nejdříve a co nejefektivněji. Tím se v terénu zabývají speciálně vyškolení MAGNA komunitní pracovníci. Významnou součástí jejich práce je také vzdělávání a motivace rodičů malých dětí k dodržování hygieny a správných stravovacích návyků. Učíme matky a rodiny, jakož i ve skromných podmínkách či v chudobě připravit dostatečně výživné jídlo. Komunitní pracovníci MAGNA zároveň navštěvují rodiny malých pacientů, kteří dostávají terapeutickou stravu, aby dohlédli na úspěšný průběh léčení.

Léčíme díky Vám

Vaše podpora hraje významnou roli v naší práci na záchranu životů.

Darujte online

Více o podvýživě v našich projektech

Přečtěte si nejnovější články o našich zdravotních aktivitách.


Aktuální

Přečtěte si nejnovější zprávy z našich operací ve světě.

Jak využíváme vaše finanční prostředky?

100%
Program
0%
Fundraising
0%
Administrativní náklady