Přenos viru HIV z matky na dítě se nám daří zastavit až v 98 % případů

29. 11. 2018

Share this

Podle posledních informací Světové zdravotnické organizace (World Health Organization) v roce 2017 žilo na celém světě přibližně 36,9 milionů lidí nakažených virem HIV.

Více než dvě třetiny z nich v subsaharské Africe. V nejvíce zasažených zemích je virem nakažen každý třetí dospělý. Každý den se podle WHO na světě v loňském roce nakazilo 5 000 lidí. Humanitární organizace MAGNA léčí HIV nakažené v nejvíce ohrožených částech světa, již od roku 2002.

(Praha, 29. 11. 2018) Na datum 1. prosince připadá Světový den boje proti AIDS. Humanitární zdravotnická organizace MAGNA, kterou fotograf Martin Bandžák založil a řídí společně s psycholožkou Denisou Augustínovou, již v roce 2002 jako jedna z prvních organizací začala léčit pacienty s HIV, a pomáhá tak zastavit epidemii HIV/AIDS v Kambodži. Dětským pacientům zajistila život zachraňující antiretrovirální léky (ARV) a přístup ke kvalitní léčbě. Následně HIV/AIDS programy rozšířila do dalších kriticky postižených zemí, například Vietnamu, Keni, Konga a Nikaraguy.

Na fotografii, kterou pořídil Martin Bandžák, je Sok, která vstoupila do MAGNA HIV/AIDS programu v Kambodži, brzy nato se jí narodil syn Kin. “Na fotografii jsou mu 3 měsíce a je zcela zdravý. Přenos viru HIV z matky na dítě se nám daří zastavit až v 98 % případů,” uvádí jak důležité je monitorovat léčené pacienty Denisa Augustínová, zakladatelka a ředitelka operační sekce MAGNA, která se problematice a léčbě HIV věnuje od roku 2002. A doplňuje “Náš HIV/AIDS program je nyní zaměřen hlavně na děti a dospívající mládež a prevenci přenosu viru z matky na dítě”.

MAGNA v Kambodži léčí a poskytuje péči přes 3 000 dětí a mladých, žijícím s virem HIV. “V zemi však tímto onemocněním trpí více než 70 tisíc lidí. Nejohroženější skupinu tvoří mladí lidé – teenageři. Jsou ve věku, kdy bojují se vším a všemi, navíc jsou často sirotky a žijí v těžkých životních podmínkách“, dodává Denisa Augustínová. Drtivá většina dětí žijících s virem HIV se nakazilo od své matky v průběhu těhotenství, porodu nebo kojení. A přitom prevence přenosu viru z matky na dítě pomocí léčby ARV může snížit přenos na méně než 2 %.

“Náklady na léky jsou nyní levnější než kdykoliv předtím. Je ale stále třeba vynaložit úsilí na kvalitní léčbu, která nakaženým umožní žít delší a zdravější život.”, doplňuje ještě Denisa Augustínová.

Světový den boje proti AIDS je celosvětově významný den, vyhlášený Světovou zdravotnickou organizací (WHO) jako příležitost k osvětě o tomto smrtelném onemocnění.  Rovněž slouží k demonstraci podpory lidem žijícím s HIV i uctění památky jeho obětí. Poprvé byl celosvětově vyhlášen v roce 1988 a letos tak slaví 30 výročí. V roce 1996 vznikl program OSN pro boj proti HIV a AIDS a převzal organizaci a propagaci Světového dne boje proti AIDS. Mezinárodním symbolem boje proti AIDS a vyjádřením solidarity a spoluúčasti s lidmi nakaženými virem HIV je od roku 1991 červená stužka. Je použita přímo v logu Světového programu boje proti AIDS i českého Národního boje proti AIDS. 

LÉČÍME DÍKY VÁM


Aktuální

Přečtěte si nejnovější zprávy z našich operací ve světě.

Jak využíváme vaše finanční prostředky?

100%
Program
0%
Fundraising
0%
Administrativní náklady