Podvýživená Sreynith

23. 06. 2008

Share this

Rodinka býva spolu so starkou v drevenom prenajatom domci postavenom nad malým jazierkom na okraji Phnom Penhu. Prístup do domu je veľmi zložitý. Jediným živiteľom rodiny je manžel maminy Savin. Ten ťažko pracuje na rôznych stavbách kde sa len dá, ale aj tak nezarobí veľa. Denne prinesie domov okolo 25, keď je dobrý deň a dobrá fuška tak 35 korún. Toto je suma z ktorej musí vyžiť celá rodina. Celá rodina znamená v tomto prípade mama Savin, jej dve dcéry, otec rodiny a starká. Aj keď v Kambodži sú náklady na život lacnejšie, nie je možné vyžiť z tejto sumy. Pri neustále rastúcich cenách za základné potraviny v Kambodži ale i celosvetovo, rodina je veľmi vďačná za našu pomoc, samy to nezvládajú.
Pri jednej z pravidelných návštev v nemocnici kde doktor prezerá bábätko či je všetko v poriadku a predpisuje dávku profylaxie, sme preventívne „zmerali“ a otestovali aj Sreynith. Sreynith pôvodne len sprevádzala mamu a mladšiu sestričku. Vyšetrenia však v tejto nemocnici ponúkame zadarmo a tak neodmietli. Dievčatko má šťastie, je HIV negatívna. Mamina si poriadne vydýchla a bolo možné vidieť na jej očiach ako sa z tejto správy teší. Nenakazila svoju staršiu dcéru vírusom HIV. Druhý výsledok nebol až taký priaznivý. Sreynith bohužiaľ trpí podvýživou.
Dalo by sa povedať že rodinka ma šťastie v nešťastí. Magna Deti v núdzi v Kambodži totiž prevádzkuje aj nutričný program. Dievča bolo doň ihneď zaradené a dieťa bude sledované nutričnou sestrou. Jej stav možno laicky popísať – nie dobrý. Aj keď sa rodičia snažia a mamina už prešla našim vzdelávacím programom pre mamičky, takže vie veľmi dobre čo je pre jej detí z hľadiska nutricie potrebné, nedokáže tie potraviny z jej celkového rozpočtu kúpiť. Často je na jedálničku len čistá ryžová kaša, ktorú tu volajú biela kaša. Hlad v žalúdku zasýti, no telo potrebuje viac. Najmä ak stále rastie. Veríme, že vďaka celkovej pomoci od MAGNY sa aj tejto rodinke zmení troška život, nadobudnú iné perspektívy. Tie doterajšie neboli až také veselé.

Andrea Stránska, PMTCT koordinátor Magna Deti v Núdzi. V Kambodži pracuje od roku 2006.


Aktuální

Přečtěte si nejnovější zprávy z našich operací ve světě.

Jak využíváme vaše finanční prostředky?

100%
Program
0%
Fundraising
0%
Administrativní náklady