Kongo: Ange, malý chlapec, bojuje s podvýživou

16. 10. 2014

Share this

Nedostatek živin ochuzuje děti jako je Ange o základní minerály, vitamíny, proteiny a tuk, výsledkem čehož je nedostatečný vývoj mozku a těla. Dopady podvýživy jsou často devastující. Pokud podvyživené dítě přežije, jeho vzrůst a IQ jsou nepřiměřené věku v pozdějším období. Následkem je často pravděpodobnost, že dítě nedokončí základní vzdělání a později má problémy najít zaměstnání.

Na podvýživu zemře každou hodinu 300 dětí jen proto, že nemají přístup k základním nutričním potravinám. Mnohé rodiny nemají možnost pěstovat výživné plodiny, děti nedostávají ve stravě zeleninu, nemají přístup k masu nebo mléku. Více než polovina všech dětí v chudých zemích konzumuje jen tři druhy potravin, kterým často chybí jakákoliv nutriční hodnota. Děti v prvních 1000 dnech od početí do svých druhých narozenin jsou zvláště ohrožené doživotními následky hladu. Podvýživa oslabuje jejich imunitní systém a brzdí rozvoj jejich intelektu a těla. Nedostatečný přístup k výživnému a rozmanitému jídlu hraje roli v polovině úmrtí dětí v rozvojovém světě a ve velkém procentu tělesných a různých zdravotních postiženích.

Správné nutričně vyvážené stravování, a to i navzdory malému rodinnému rozpočtu, je možné i v těchto náročných podmínkách. MAGNA vede pravidelná setkání s těhotnými a kojícími matkami, stejně jako s ostatními členy rodiny jako jsou babička či dědeček, kteří rozhodují o stravě rodiny. V rámci těchto setkání získají vědomosti o správné a vyvážené stravě, hygienických návycích či jiných pravidlech, které často zachrání dětský život. V posledním měsíci jsme takto vyškolili více než 22 tisíc rodičů a opatrovatelů. Stejně tak poskytujeme lékařskou péči Ange a tisícům dalších dětí ohrožených podvýživou ve zdravotnických centrech v Kinshase. V současném programu máme momentálně v péči 6.547 dětí ve věku do dvou let.

Odhaduje se, že v tomto roce zemře 9,7 milionu dětí ve věku do 5 let na onemocnění, kterým se dá ve velké míře předcházet. Podvýživa podle odhadů přispěje k polovině těchto úmrtí. Co tato čísla doopravdy znamenají?

Léčba podvyživeného dítěte je složitá. Nejde jen o rozdávání šálků mléka a balíčků arašídové pasty když se dítě jako Ange dostane do MAGNA zařízení, uvázané na zádech matky, která – aby se k nám dostala – musela jít pěšky celé hodiny, nebo, pokud má štěstí, dorazí po prašných cestách vzadu na sedadle motocyklu někoho z příbuzných. Ange potřeboval intenzivní péči, takový druh péče, kdy jedna zdravotní sestra sedí na jeho posteli a kontroluje jeho známky života a tělesnou teplotu každou hodinu, pomáhá připravit jeho matku na celý časový harmonogram, který krmení tak podvyživeného dítěte vyžaduje, a ošetřuje kožní rány, které vypadají jako by patřily oběti popálení. MAGNA zdravotnický personál šel do akce.

Chlapec dostal glukózu, abychom zabránili snížení hladiny cukru v krvi a antibiotika kapačkou, abychom zaléčili infekci. Zdravotníci poradili matce, aby ho udržovala v teple, protože hypotermie si v noci bere životy mnoha takových dětí. Pečlivý příjem tekutin a postupné krmení začalo: pokud dítěti dáme příliš málo, podlehne dehydrataci a šoku; pokud příliš mnoho tak dítě může zemřít na selhání srdce.

Po několikadenní léčbě v nemocnici je podvyživenému Ange zajištěna léčba terapeutickým mlékem, která dětem s podvýživou dokáže pomoci a vyléčit je už v průběhu 6 týdnů. Už po prvních 10 dnech stabilizační léčby se chlapeček usmívá a dokáže se znovu posadit. Nyní terapeutické mléko vystřídá vysokoenergetická arašídová pasta Plumpy Nut, na které bude ještě další týdny. Množství předepsané dávky Plumpy Nut se počítá podle věku a hmotnosti dítěte. Může to být i 5 až 8 balíčků denně. Nyní už je Ange zachráněn a máma Imani si může vydechnout.


Aktuální

Přečtěte si nejnovější zprávy z našich operací ve světě.

Jak využíváme vaše finanční prostředky?

100%
Program
0%
Fundraising
0%
Administrativní náklady