Keňa: Léčime i v zapomenuté oblasti Msambweni

02. 03. 2012

Share this

Severní část Keni pravidelně ohrožují extrémní suchá, což má za následek vysoký výskyt podvýživy hlavně u malých dětí. Na keňském venkově jsou děti považovány za méně důležité než dospělí a často jsou těmi posledními, kdo dostane najíst – musí čekat, co zůstane, dokud se nenasytí zbytek rodiny.

Součástí Keni je i jihovýchodní oblast Msambweni při hranicích s Tanzánií, trochu zapomenutý region s množstvím lidí bez přístupu ke zdravotní péči. Je jednou ze dvou oblastí, kde MAGNA v současnosti se svými projekty zdravotní pomoci působí.

Tým MAGNA je v africké Keni od roku 2006 a sestává momentálně z 5 mezinárodních a 75 lokálních pracovníků, kteří se zabývají především zdravotní péčí, léčbou podvýživy či léčbou a prevencí HIV / AIDS a také reagují na mimořádné humanitární katastrofy.

Podvýživa je nemoc, upozorňuje Martin Bandžák ředitel organizace postihuje hlavně děti do pěti let a jejich matky. Trpí i muži, ale nejsou až natolik ohrožení.Usilujeme se zabránit dětské podvýživě a v případě výskytu ji následně okamžitě a účinně léčit. Využíváme dlouhodobé zkušenosti s distribucí jídla, s monitorováním těchto distribucí a přispíváním k náhradním nutričním programům.

Podvyživených MAGNA zachraňuje speciální arašídovou terapeutickou pastou PlumpyNut. Obsahuje hodně kalorií i potřebné vitamíny a minerály. Těžko podvyživené děti však nejsou schopny ji někdy přijímat. Ty třeba léčit v nemocnici.

MAGNA zabezpečuje provoz nutričních center v oblasti Msambweni, kde provozuje jedno stabilizační centrum. To je zdravotnické centrum s lůžkovou částí, kde se léčí děti, které jsou ve stavu vyžadujícím si hospitalizaci.Souběžně zajišťujeme další 3 ambulantní střediska na území okresu Msambweni.

Za šest až osm týdnů můžeme obvykle tyto těžkopodvyživené děti považovat za zdravé. Pomoci může opravdu každý, celá dvouměsíční léčba pomocí terapeutické pasty stojí 35 eur! doplňuje Denisa Augustínová, ředitelka operační sekce.


MAGNA působí v Keni od roku 2006.


Aktuální

Přečtěte si nejnovější zprávy z našich operací ve světě.

Jak využíváme vaše finanční prostředky?

100%
Program
0%
Fundraising
0%
Administrativní náklady