Mezinárodní den boje proti AIDS spojuje lidi po celém světě včetně Česka

30. 11. 2012

Share this

Ještě v roce 2011 byla vyhlášena dlouhodobá světová kampaň s tématem: “Dostaňme se na nulu: Nula nových infekcí. Nulová diskriminace. Nula úmrtí na AIDS. “, ta má trvat až do roku 2015 a má zvýšit tlak na přístupnost léčby pro všechny!

Ve světě je virem HIV infikováno okolo 34 milionů lidí. Z toho 2,1 milionů tvoří děti. Až 90 % nakažených žije v rozvojových zemích a téměř 70 % z nich v subsaharské Africe. Téměř 15 milionů lidí potřebuje dostat antivirovou léčbu (ARV), ale jen třetina z těchto 15 milionů lidí žijících s HIV a potřebujících celoživotní léčbu tuto možnost dostává, z toho jen 360.000 dětí! Ani ne polovina HIV pozitivních matek má přístup k programu PMTCT (Program na minimalizaci přenosu viru HIV z matky na dítě), přesto, že nejvíce případů nákazy dětí tvoří právě přenos z matky na dítě. Počty nově nakaženými rostou rychleji, než počty osob začínajících léčbu.

Humanitární organizace Magna Děti v tísni (MAGNA) realizuje v této oblasti několik typů podpory: Prvním je zmíněný program PMTCT – Program na minimalizaci přenosu viru HIV z matky na dítě – kde v Kambodži MAGNA dlouhodobě vykazuje až 96% úspěšnost, dalším je antivirová léčba podávaná pacientům nemocným na AIDS. MAGNA zajišťuje pro pacienty lékařská vyšetření, léky, laboratorní testy, stravu a výživu a v neposlední řadě i velmi důležitéterapeutické poradenství. Právě to pomáhá HIV pozitivním pacientům překonávat strach z nemoci, ze smrti, načerpat sílu a energii do boje se zákeřným virem a dozvědět se co nejvíce o své nemoci.

Psychosociální pomoc a práce s mentálním zdravím HIV pozitivního dítěte nebo dospělého je nedílnou součástí léčby. Je podstatné, aby se pacient necítil sám, potřebuje podporu hlavně tam, kde se žije s obrovským strachem z odhalení statusu HIV a hrozí vyloučení z komunity či rodiny. S HIV se žít dá, pacient chodí pravidelně na kliniku, dostává dávku léků a kromě setkání s lékařem má i setkání s terapeutem. MAGNA ve svých projektech zavedla terapeutické sezení, na kterých si děti píší tzv. Hero books, do kterých si zapisují vlastní pocity a poznatky. Děti samy jsou zároveň jejich autorem, ilustrátorem či hlavní postavou. Pod odborným dohledem terapeuta, v bezpečném prostředí se dělí o své příběhy, zkušenosti a touhy a pomocí “výměny rolí” se dokáží lépe vypořádat s vlastním příběhem a situací. Je dokázáno, že tato metoda vede k budování odolnosti, k důvěře a odhodlání pacientů. A oni potřebují věřit v sebe sama!

Každá psychosociální pomoc se však musí přizpůsobovat kulturním zvykům dané země či oblasti.

Mirka Cerulová říká o své zkušenosti z Keni, kde MAGNA ve svém projektu v nemocnici Msambweni při hranicích s Tanzánií každý měsíc organizuje dětské skupiny s HIV pozitivním dětmi: “V Keni lidé oslavují a zároveň i truchlí zpěvem. Zpěv je součástí jejich každodenního života, a někdy je to jediná forma, kterou mohou vyjádřit své štěstí, ale i svá trápení a žal. Děti zpívají, dobrovolníci zpívají, lékaři zpívají.. zpěv je i součástí zdejších terapeutických setkání HIV pozitivních pacientů.”

MAGNA lékaři, terapeuti, jakož i celý personál nemocnice se snaží připravit pro pacienty všechno tak, aby tento den byl pro ně nezapomenutelný a užitečný. Ne každý pacient však má přístup k antiretrovirální léčbě, která je potřebná k přímému boji s HIV a informacím o své nemoci či k základní zdravotní péči a ne každý pacient má přístup k jednotnému sledování jeho stavu, což je pro kvalitu léčby a tím pádem i života velmi důležité.

Co je to HIV? HIV (Human Immunodeficiency Virus) je virus oslabující imunitu, napadá imunitní systém člověka, který se následně velmi komplikovaně brání před infekčním onemocněním. Virus může způsobit nevyléčitelný a život ohrožující patologický stav zvaný AIDS. Pacient postižený AIDS (Acquired Immune deficience Syndrome) má natolik sníženou imunitní odpověď, že se nedokáže uchránit od běžných infekcí, kterým se ubrání zdravý jedinec.

Magna Děti v tísni bojuje za lepší přístup chudých zemí ke kvalitním generickým ARV lékům, vytváří tlak na oficiálních představitelů s cílem zlepšit podmínky ve zdravotnických zařízeních a zvýšit kvalitu personálu i vybavení lékařskými pomůckami a léčivy. MAGNA poskytuje zdravotní péči pro HIV / AIDS lidi od roku 2003 a to na 3 kontinentech světa. Léčbu a psychosociální podporu HIV pozitivním pacientům zajišťovala MAGNA v Kambodži, Keni, Haiti, Nikaragui a Kongu. Aktuálně v MAGNA projektech je na léčbě přes 1.500 pacientů.


Aktuální

Přečtěte si nejnovější zprávy z našich operací ve světě.

Jak využíváme vaše finanční prostředky?

100%
Program
0%
Fundraising
0%
Administrativní náklady