V Nikaragui mají děti své děti

28. 07. 2012

Share this

Nikaragua tak zůstává jednou z nejchudších zemí západní hemisféry. Chudoba s sebou přináší množství doprovodných a vážných faktorů, jedním z nich je podvýživa. Každé třetí dítě v této zemi trpí chronickou podvýživou. Je zde velmi limitovaný přístup k pitné vodě a vyhovující sanitaci, hlavně co se týče odlehlejších oblastí. Za jiných okolností léčitelné nemoci jako průjem, onemocnění dýchacích cest či zmiňovaná podvýživa tu často končí smrtí dětí!

Sexuální zneužívání, drogy a násilí či přítomnost nášlapných min jsou také alarmujícími problémy pro děti a mladistvé.

Další z mnoha charakteristik chudoby je i nechtěné těhotenství, a to u mladých adolescentních dívek. Nikaragua má nejvíce adolescentních těhotenství ve Střední Americe. Jsou to dívky ve věku mezi 12. až 19. rokem. Tedy ve věku, který je považován z hlediska porodnictví za vysoce rizikový.

Třináctileté a čtrnáctileté těhotné dívky jsou jedním z následků válečného konfliktu, který se v Nikaragui odehrál v předchozích desetiletích. Mnohé domácnosti sestávají pouze z žen a žijí bez mužů. Mladým dívkám chybí otcové, a tedy i rodina a zázemí. Většina z nich přestává během těhotenství navštěvovat školu a pak se už do ní nevrátí.

Magdaléna (13 let) je jedna z mnoha adolescentních prvorodiček, se kterými se v rámci mobilní kliniky lékaři organizace MAGNA Děti v tísni setkávají ve vzdálených venkovských oblastech na západě Nikaraguy.

“Doufám, že to bude chlapec. Kluci to totiž mají u nás jednodušší. Ženy mají na bedrech všechny povinnosti a jsou zodpovědné za všechnu práci,” vysvětluje třináctiletá dívka.

I ona zůstala se svým dítětem sama, bude žít nadále se svou matkou a babičkou. Bez otce svého dítěte! Ten už jednu rodinu totiž má.

“Já bych si velmi přála, aby žil s námi, ale on nemůže. Slíbil mi však, že se bude o nás starat. Mám ho moc ráda! Máma se však zlobí, musela jsem přerušit školu. Ale já se tam zase vrátím, když malý povyroste, ” dokresluje svou situaci mladičká budoucí maminka.

I v Nikaragui je styk s nezletilou pod patnáct let klasifikován jako trestný čin. Přesto však není nikdo stíhán, tuto situaci společnost jakoby akceptuje.

MAGNA působí v Nikaragui od roku 2007, provozuje mobilní kliniku pro odlehlé oblasti, která operuje z města Leon na severozápadě země. Tento mobilní tým MAGNY se stará o téměř 8.000 pacientů. Od vzniku projektu MAGNA pracovníci provedli 35.000 vyšetření v terénu. Projekt mobilní kliniky Magny (Magna Clinica Ambulante) poskytuje všeobecnou zdravotní péči, předporodní a poporodní péči, zajišťuje bezpečnost potravin, management středně těžké a akutní podvýživy, očkování, dále speciální péči a asistenci adolescentním těhotným ženám včetně odborné psychosociální pomoci, zajišťuje jim porod v nemocnici, léčbu, vitamíny a následně i kvalitní péči o děťátko včetně životně důležitého očkování. Od roku 2007 má MAGNA ve svém programu téměř 1.000 nezletilých těhotných matek. Ročně MAGNA tým absolvuje i 6.000 návštěv v domácnostech, kde vykonává již zmíněnou základní zdravotní péči.


Aktuální

Přečtěte si nejnovější zprávy z našich operací ve světě.

Jak využíváme vaše finanční prostředky?

100%
Program
0%
Fundraising
0%
Administrativní náklady