Sreyneang z Kambodže a jej príbeh

29. 07. 2007

Share this

Denisa Augustínová, operační ředitelka projektů Magna v Kambodži.

Jmenuji se Sreyneang a je mi 11 let. Narodila jsem se v Phnom Penhu, hlavním městě Kambodži. Moji rodiče jsou chudí, bydlíme ve slumu Bora Keyla, v dřevěné chatrči bez vody a záchodu. Maminka prodává na ulici mušle a táta pracuje na stavbě. Mám je moc ráda… Před nějakou dobou jsem začala být nemocná. Nikdo nevěděl, co mi je, byla jsem slabá, kašlala jsem a hubla, zvracela, často jsem měla průjem a na kůži se mi dělaly takové divné fleky…

Před rokem k nám přišla Ravy, pracovnice MAGNA, jejíž úlohou je také hledat nemocné děti a pomáhat jim. Poslali ji k nám lidé, kteří věděli, že jsem nemocná. Moje rodiče poslala na HIV testy. Byli negativní, zdraví, proto je nenapadlo, že bych mohla být nemocná já. Nakonec je Ravy přesvědčila, aby udělali testy i mně. Je to neuvěřitelné, ale zjistilo se, že jsem nemocná, mám v sobě virus HIV. Po krátkém pátrání se zjistilo, jak se to stalo. Když jsem byla ještě miminko, moje maminka neměla dost mateřského mléka, aby mě mohla kojit. Je známo, že mateřské mléko je pro děti velmi důležité, a tak moje máma poprosila sousedku, která v té době měla taky miminko, aby kojila i mne. Nikdo tehdy netušil, že teta je nemocná a že tato choroba, kterou mám teď i já, se přenáší mateřským mlékem.

Teta sousedka už umřela na AIDS. A její dcerka je nevím kde.

O mně se stará MAGNA, nosí mi výživné mléko, léky, chodím pravidelně na prohlídky ke strejdovi doktorovi a taky do školy, kde se s jinými dětmi – zdravými i nemocnými – učím kreslit, číst, počítat… Vím, jaké mám štěstí, že mohu tyto speciální léky dostávat. A taky jak je důležité brát léky včas a pravidelně. Moji rodiče jsou moc chudí a nemají peníze na léky a školu. A ti hodní strejdové a tety se o mne starají jen tak.

Až budu velká, chci být lékařkou. Abych pomohla všem, aby už nebyli nemocní.

Světová organizace boje proti AIDS ( UNAIDS ) odhaduje, že 12 – 15 tisíc kambodžských dětí ve věku do 15 let žije s HIV a že do konce roku 2004 až 78 000 dětí ztratilo jednoho nebo oba rodiče vinou AIDS.

Magna v Kambodži zajišťuje lékařské, sociální a vzdělávací projekty pro více než 300 HIV/AIDS dětí. V rámci programu PMTCT (Zastavení přenosu viru HIV z matky na dítě) se ročně staráme o 100 matek a novorozených dětí.


Aktuální

Přečtěte si nejnovější zprávy z našich operací ve světě.

Jak využíváme vaše finanční prostředky?

100%
Program
0%
Fundraising
0%
Administrativní náklady